Ex-orkaan Kirk onderweg naar Nederland

Ex-orkaan Kirk onderweg naar Nederland

Geplaatst op 6 oktober 2024, om 21:03 uur

BINNENLAND – Ex-orkaan Kirk is op weg naar West-Europa en zal naar verwachting vanaf woensdag impact hebben op Nederland. De storm, die nu afzwakt tot een ex-orkaan, brengt vooral veel regen met zich mee en kan mogelijk voor flinke windstoten zorgen. Volgens meteoroloog Jeroen Elferink van Weerplaza is de exacte koers van het systeem nog onzeker, maar de restanten van Kirk zullen waarschijnlijk over Noord-Frankrijk en mogelijk Noord-Duitsland trekken, waarbij ook Nederland geraakt kan worden.

Woensdag wordt een grijze en natte dag met verwachte regenval van 10 tot 30 millimeter in enkele uren tijd. De wind zal eveneens toenemen, vooral in de nacht naar donderdag of op donderdag zelf. In het meest ongunstige scenario kunnen windstoten tussen de 100 en 130 kilometer per uur voorkomen. Echter, er zijn ook modellen die aangeven dat het zwaartepunt van de storm over Duitsland kan trekken, wat Nederland zou besparen van de zwaarste windvelden.

Tegen donderdagmiddag en vrijdag trekt de storm verder richting Scandinavië. Het weer zal dan kalmeren, maar met temperaturen die dalen naar 11 tot 14 graden wordt het aanmerkelijk frisser in vergelijking met het begin van de week.