Code geel, windkracht 8: ANWB verwacht dinsdag een helse ochtendspits

Code geel, windkracht 8: ANWB verwacht dinsdag een helse ochtendspits

Geplaatst op 30 september 2024, om 21:04 uur

BINNENLAND – Weggebruikers moeten dinsdagochtend rekening houden met een zware spits, waarschuwt de ANWB. Het zeer onstuimige weer, met veel regen en harde windstoten, zal voor langere files en tragere snelheden zorgen. Het KNMI heeft voor het zuidwesten van Nederland code geel afgegeven vanwege zware windstoten die vooral langs de kustregio’s worden verwacht.

De ANWB voorspelt dat de ochtendspits extra druk zal zijn, met naar verwachting meer dan 800 kilometer file tussen 08.00 en 08.30 uur. Langs de kust van Zeeland en Zuid-Holland geldt code geel vanaf 01.00 uur tot 10.00 uur dinsdagochtend. De verwachte windstoten bereiken snelheden van 75 tot 80 kilometer per uur. Het KNMI waarschuwt voor mogelijk gevaar door afgebroken takken en omgewaaide voorwerpen.

De ochtend zal verder gekenmerkt worden door veel regen, wat lokaal voor wateroverlast kan zorgen, vooral in het noordwesten van het land. Aan de kust kan de wind krachtig tot stormachtig zijn, met windstoten tot wel 90 kilometer per uur. In de loop van de ochtend zal de wind afnemen en verdwijnen de zwaarste windstoten.

Na dinsdag wordt het weer rustiger. De neerslagkansen nemen af, de zon komt vaker tevoorschijn en de nachten zullen helderder zijn. Dit betekent echter ook lagere temperaturen en in de nacht naar vrijdag kan er zelfs vorst optreden in het binnenland.