14 aanhoudingen bij wedstrijd Ajax – Beşiktaş JK

14 aanhoudingen bij wedstrijd Ajax – Beşiktaş JK

Geplaatst op 27 september 2024, om 12:16 uur

AMSTERDAM – De politie heeft donderdag rondom de wedstrijd Ajax – Beşiktaş JK 14 mensen aangehouden. De meeste aanhoudingen zijn voorafgaand aan de wedstrijd verricht. Ook werd de verdachte aangehouden die op zondag 15 september vernielingen aanbracht aan het Hoofdbureau.

Rustige start op de Dam
In de loop van de middag verzamelen honderden Beşiktaş-supporters zich op de Dam. De sfeer is gemoedelijk en de middag verloopt relatief rustig. Rond 17.30 uur vindt echter een opstootje plaats tussen twee Beşiktaş-supporters. Zij worden beiden aangehouden voor verstoring van de openbare orde.

Confrontatie op het Waterlooplein
Iets minder dan een uur later, rond 18.20 uur, vindt op het Waterlooplein een confrontatie plaats tussen tientallen supporters van Beşiktaş en Ajax. De Mobiele Eenheid (ME) weet daarbij een escalatie te voorkomen en verricht drie aanhoudingen onder de Beşiktaş-supporters voor openlijke geweldpleging. Eén van de verdachten wordt daarbij gebeten door een politiehond als hij probeert door de linie van de ME heen te breken.

Aanhoudingen vuurwerkbezit, huisvredebreuk en vernielingen buiten heterdaad
Bij metrostation Strandvliet worden opnieuw twee aanhoudingen verricht van Beşiktaş-supporters wegens het afsteken van vuurwerk. Tijdens de inloop bij de Johan Cruijff ArenA dringen twee supporters zonder kaartje de ArenA binnen. Zij worden aangehouden vanwege huisvredebreuk. Eén persoon wordt na afloop van de wedstrijd nog aangehouden voor belediging.

In de loop van de dag worden nog een aantal personen aangehouden omdat zij in het bezit zijn van (zwaar) vuurwerk. Dit vuurwerk is in beslag genomen en wordt vernietigd. Eén verdachte wordt buiten heterdaad aangehouden op verdenking van vernieling, nadat hij op zondag 15 september de slagboom van het Hoofdbureau aan de Elandsgracht vernielde.

In totaal worden er 14 aanhoudingen verricht.