10 jaar cel voor man die echtgenote wurgde en lichaam in brand stak

10 jaar cel voor man die echtgenote wurgde en lichaam in brand stak

Geplaatst op 25 september 2024, om 10:28 uur

BOVENKARSPEL – Een man uit het Noord-Hollandse Bovenkarspel, Emiel H., is veroordeeld tot tien jaar celstraf voor het doden van zijn vrouw. In april vorig jaar wurgde de 54-jarige man zijn echtgenote en stak haar lichaam later die avond in brand in hun tuin. De rechtbank in Alkmaar achtte doodslag bewezen en stelde vast dat hij haar dood probeerde te verhullen door de indruk te wekken dat ze na een ruzie was weggelopen.

In de drie dagen voor zijn arrestatie hield H. vol dat zijn vrouw was vertrokken. Ook nadat hij was opgepakt, bleef hij ontkennen en probeerde hij de schuld op iemand anders te schuiven. De rechtbank benadrukte dat H. zijn vrouw, met wie hij kinderen had, in een opwelling van het leven beroofde uit angst dat ze hem zou verlaten.

Hoewel H. lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, werd tbs uitgesloten, omdat dat alleen kan worden opgelegd bij een straf van maximaal vijf jaar, wat volgens de rechtbank onvoldoende recht zou doen aan de ernst van de zaak. Het Openbaar Ministerie had dertien jaar geëist, maar H. en het OM hebben nog twee weken om in hoger beroep te gaan. Na zijn straf zullen er vrijheidsbeperkende maatregelen gelden.