Heerlijke nazomer houdt hier nog zeker een week aan: tot 25 graden en voorlopig geen herfst in zicht

Heerlijke nazomer houdt hier nog zeker een week aan: tot 25 graden en voorlopig geen herfst in zicht

Geplaatst op 15 september 2024, om 17:32 uur

BINNENLAND – Nederland kan zich opmaken voor een periode van aangenaam nazomerweer, dat volgens de voorspellingen van de weerbureaus zeker tot komend weekend zal aanhouden. De gevreesde herfst blijft voorlopig uit, ondanks de frisse en natte week die achter ons ligt.

Dit weekend laat het weer al verbetering zien met veel zon en temperaturen die richting de 20 graden Celsius gaan. Zondag begint nog fris, maar later op de dag stijgt de temperatuur tot zo’n 18 of 19 graden, met mogelijk enkele lichte regenbuien in de avond en nacht. Maandag begint bewolkt, maar al snel klaart het op en zet de nazomer in.

Temperaturen stijgen verder

Vanaf dinsdag loopt het kwik verder op, met temperaturen rond de 21 graden. Woensdag wordt het nog warmer, vooral in het oosten van het land waar het tot 24 graden kan worden. Aan de kust blijft het iets koeler met ongeveer 21 graden. Deze temperatuurstijging is te danken aan een warme wind uit Oost-Europa, die het zomerse weer voorlopig vasthoudt.

Indian summer in aantocht

De warme oostenwind zorgt voor een aanhoudende ‘Indian summer’. Weeronline voorspelt dat het in sommige delen van Nederland zelfs nog 25 graden kan worden. Regen wordt voorlopig niet verwacht, en de temperaturen blijven hoger dan het gemiddelde van 18 tot 20 graden voor deze tijd van het jaar.

Herfst laat nog even op zich wachten

Weerplaza geeft aan dat na het weekend nog geen omslag naar herfstweer te verwachten is. Pas richting het einde van september is er meer kans op regen, vooral aan de kust. Ondanks dat de temperaturen dan iets zullen dalen, kan het in delen van Brabant en Limburg lokaal nog 20 graden worden.

Echt herfstweer, met meer regen en wind, zal volgens de voorspellingen pas in de eerste helft van oktober zijn intrede doen.

Noodweer in Midden-Europa

Opmerkelijk is dat terwijl Nederland geniet van het mooie weer, delen van Midden-Europa getroffen worden door noodweer. Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Roemenië kampen met hevige regenval, waardoor rivieren buiten hun oevers treden en er doden zijn gevallen. Deze regenbuien blijven aanhouden door een hogedrukgebied boven West- en Oost-Europa, dat de regen op één plek vasthoudt.