Den Haag komt met verbod op reclames voor vliegreizen en benzineauto’s

Den Haag komt met verbod op reclames voor vliegreizen en benzineauto’s

Geplaatst op 13 september 2024, om 15:41 uur

DEN HAAG – Den Haag zet een wereldprimeur neer door als eerste stad ter wereld reclames voor fossiele brandstoffen, zoals benzineauto’s, vliegreizen en cruisevakanties, te verbieden in de openbare ruimte. Ook gokreclames worden in de ban gedaan. Het verbod, dat op 1 januari 2025 ingaat, geldt zelfs voor hybride voertuigen. De stad wil hiermee een krachtig signaal afgeven om haar ambitie waar te maken om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren benadrukt dat het verbod essentieel is om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te doorbreken. Wethouder Robert Barker noemt het risico dat bedrijven naar de rechter stappen “beperkt,” maar hij benadrukt dat risico’s horen bij het willen verbeteren van de wereld.

Hoewel andere steden zoals Zwolle proberen via contracten met exploitanten fossiele reclames uit te bannen, kiest Den Haag voor een directe aanpak door het verbod wettelijk vast te leggen, waardoor de fossiele advertenties al volgend jaar verdwijnen.

Sneeuwbaleffect verwacht

De organisatie Reclame Fossielvrij juicht het besluit van Den Haag toe en ziet het als een moedige stap in de strijd tegen klimaatverandering. Femke Sleegers van de organisatie voorspelt een wereldwijd sneeuwbaleffect door deze lokale beslissing. Ook de oproep van VN-secretaris-generaal António Guterres om wereldwijd fossiele reclames te verbieden, versterkt dit initiatief.

Naast fossiele advertenties, wordt op initiatief van het CDA ook een verbod ingesteld op gokreclames, wat verder gaat dan de nationale regels die online gokreclames al volledig verbieden. Een voorstel van de PvdD om ook vleesreclames te verbieden haalde het echter niet, omdat het verband tussen vleesconsumptie en volksgezondheid minder direct zou zijn dan dat van fossiele brandstoffen.

 

Bekijk ook de stelling op onze FaceBook pagina en laat je reactie achter!

 

Foto: Transavia