Broers wijzen vader aan als dader in eerwraakmoord op zus Ryan (18)

Broers wijzen vader aan als dader in eerwraakmoord op zus Ryan (18)

Geplaatst op 13 september 2024, om 21:05 uur

JOURE – De broers Muhanad (24) en Mohammed (22) Al N. ontkenden vrijdag tijdens hun eerste zitting in de rechtbank Lelystad dat ze verantwoordelijk zijn voor de dood van hun zusje Ryan. In plaats daarvan wezen ze hun vader aan als de dader. Ryan’s lichaam werd op 28 mei gevonden in de buurt van Lelystad. Tijdens de zitting verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) dat het de broers ervan verdenkt hun zus te hebben vermoord, samen met hun vader, Khaled Al N. De broers werden op 3 juni gearresteerd en zitten sindsdien vast. In de rechtszaal ontkenden de broers betrokkenheid bij de moord. Ze noemden Ryan hun “lievelingszusje” en beweerden dat hun vader de moord heeft gepleegd. Khaled had begin juni in een e-mail aan De Telegraaf bekend dat hij verantwoordelijk was voor de dood van zijn dochter. Deze e-mail werd later door de krant overgedragen aan de officier van justitie.

Na Ryan’s dood reisde Khaled via Turkije naar Syrië, volgens het OM. Sindsdien staat hij op internationale opsporingslijsten. Het OM overweegt om hem bij verstek te laten berechten. Hoewel de verklaringen van de broers en hun vader in twijfel worden getrokken door het OM, ontbreekt vooralsnog direct bewijs dat de broers betrokken waren. Toch suggereert het OM dat de broers een grote rol in de moord zouden hebben gespeeld. De broers gaven aan dat ze Ryan kort voor haar dood uit Rotterdam hadden opgehaald om haar naar huis te brengen. Op 28 mei werd haar lichaam echter door een medewerker van Staatsbosbeheer gevonden in het water langs de Knardijk bij Lelystad. Haar handen en benen waren vastgebonden en haar mond was afgeplakt met tape. Het OM vermoedt dat Ryan het slachtoffer is geworden van eerwraak, omdat haar vader vond dat ze zich te westers gedroeg. In het strafdossier zijn verontrustende berichten opgenomen, waarin Khaled zijn zoons opdroeg Ryan te vermoorden en haar lichaam te laten verdwijnen. Eén van de berichten luidde: “Laat de vissen haar opeten, zodat er geen sporen van haar te vinden zijn.” Het OM denkt dat de vader zich bij zijn zoons voegde nadat ze Ryan hadden opgehaald, waarna ze werd vermoord. De precieze doodsoorzaak is nog niet vastgesteld, maar het is mogelijk dat Ryan is verdronken of dat er drukkend geweld op haar keel is uitgeoefend.

De rechter heeft het voorarrest van Muhanad en Mohammed verlengd. De broers hebben tot nu toe in verhoren ontkend, maar nog geen volledige verklaring afgelegd. Ze geven aan dat binnenkort wel te willen doen. De volgende zitting is gepland op 6 december.