Heel veel regen verwacht: ‘Gelijk aan gemiddelde heel september’

Heel veel regen verwacht: ‘Gelijk aan gemiddelde heel september’

Geplaatst op 11 september 2024, om 21:12 uur

BINNENLAND – Vandaag en morgen trekt een front met stevige buien over Nederland, met name in het westen. Het KNMI waarschuwt voor zware (onweers)buien met lokaal tot 75 millimeter neerslag, en op sommige plaatsen zelfs tot 100 millimeter. Deze hoeveelheden naderen wat normaal in heel september valt.

Er zullen grote verschillen zijn in de neerslaghoeveelheden door het land. Terwijl het oosten ongeveer 5 tot 10 millimeter regen ontvangt, kan het westen dus aanzienlijk meer krijgen. De meeste neerslag wordt verwacht vannacht en morgenochtend, wanneer de lucht het koudst is. Er is ook kans op onweer en hagel. Momenteel geldt in het hele land code geel.

Warm Zeewater Verhoogt Neerslag in Kustgebieden

De grotere neerslaghoeveelheden in de kustprovincies zijn te verklaren door de warme watertemperatuur van de Noordzee, die momenteel tussen de 18 en 20 graden ligt, terwijl de luchttemperatuur boven land slechts 14 tot 15 graden is. De bovenlucht op ongeveer 5 kilometer hoogte is met -30 graden koud, wat bijdraagt aan de vorming van hoge, regenrijke wolken boven zee.

Daarnaast speelt kustconvergentie een rol. De noordwestenwind boven zee is veel krachtiger dan de westelijke wind boven land, wat leidt tot een ophoping van lucht langs de kust die omhoog wordt geduwd en extra regen veroorzaakt.

Toekomstverwachting

Ondanks de slechte vooruitzichten voor vandaag en morgen, zijn er betere tijden in zicht. Het weekend belooft verbeterd weer, en de komende week wordt warmer, droger en zonniger.