Demonstranten willen zaterdag op snelweg kamperen

Demonstranten willen zaterdag op snelweg kamperen

Geplaatst op 11 september 2024, om 20:49 uur

DEN HAAG – Aanstaande zaterdag voert Extinction Rebellion (XR) een uitgebreide blokkade uit op de A12 in Den Haag, waarbij zowel op- als afritten worden geblokkeerd. De actie belooft de meest verstorende te zijn sinds hun eerste blokkade op 6 juli 2022. Demonstranten zullen tenten en slaapspullen meenemen om in de tunnelbak van de A12 te overnachten.

Tijdens de blokkade zal XR een alternatieve troonrede houden vanuit de A12-tunnel, waarin ze het kabinet oproepen om fossiele subsidies te beëindigen. Ze benadrukken de ongelijkheid en negatieve impact van deze subsidies op de plannen voor lastenverlichting en bestaanszekerheid.

Een opvallend aspect van deze actie is de afwezigheid van politie. Politievakbond ACP heeft aangekondigd zelf actie te ondernemen voor vroegpensioen voor mensen in zware beroepen, wat betekent dat de politie niet beschikbaar zal zijn om de blokkade te controleren of te beëindigen. De burgemeester heeft al eerder zijn onvrede over de acties van de politiebonden uitgesproken, maar erkent hun recht om te staken. De veiligheid wordt wel gemonitord en er zijn gesprekken gaande binnen de lokale driehoek om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid te waarborgen.