Klimmuur en twee directeuren verantwoordelijk voor de dood van jongen (11)

Klimmuur en twee directeuren verantwoordelijk voor de dood van jongen (11)

Geplaatst op 10 september 2024, om 21:47 uur

AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie (OM) houdt Klimmuur Amsterdam BV en twee directeuren verantwoordelijk voor de dood van een elfjarige jongen, die in november vorig jaar omkwam na een val in de klimhal nabij station Amsterdam Centraal. De verdediging kan nu bij de rechter-commissaris onderzoeks wensen indienen, waarna het OM de definitieve beslissing over vervolging zal nemen.

Klimmuur Amsterdam BV en de twee directeuren worden verdacht van dood door schuld. Het tragische incident gebeurde tijdens een kinderfeestje, waarbij de jongen ernstig ten val kwam. Hoewel hij nog werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis werd gebracht, overleed hij daar aan zijn verwondingen. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat het bedrijf en de leidinggevenden verwijtbaar hebben gehandeld, omdat er op het moment van het ongeluk geen heldere regels waren voor toezicht op niet-zelfstandige of incidentele klimmers. Het OM stelt dat het bedrijf nalatig, onzorgvuldig en onachtzaam handelde door kinderen in een potentieel gevaarlijke situatie te brengen, zonder permanente controle van een instructeur. Het OM is van plan om het bedrijf en de directeuren te dagvaarden, maar de uiteindelijke vervolgingsbeslissing volgt na het traject bij de rechter-commissaris.

Vier medewerkers die als verdachten waren aangemerkt, worden niet vervolgd. Zij hebben volgens het OM gehandeld in lijn met het beleid van Klimmuur Amsterdam BV. Deze vier personen zijn inmiddels geïnformeerd over de seponering van hun zaak.

Foto: OM