Tweede Kamer eens over fatbike: minimumleeftijd van 14 jaar én helmplicht

Tweede Kamer eens over fatbike: minimumleeftijd van 14 jaar én helmplicht

Geplaatst op 5 september 2024, om 16:03 uur

DEN HAAG – Bestuurders van fatbikes moeten minimaal 14 jaar zijn en verplicht een helm dragen, als het aan een Kamermeerderheid ligt. Een voorstel hiertoe van de VVD en NSC krijgt steun van de PVV en BBB. Minister van Infrastructuur Barry Madlener (PVV) heeft aangegeven de wens van de Kamer te zullen uitvoeren.

Het idee achter de nieuwe regels is om de veiligheid te verbeteren, vooral omdat er steeds meer ongelukken met fatbikes plaatsvinden. “Nederland schreeuwt om maatregelen tegen opgevoerde fatbikes,” aldus PVV-Kamerlid Hidde Heutink. De PVV steunt de motie die de minimumleeftijd op 14 jaar stelt en ook een helmplicht invoert. VVD-Tweede Kamerlid Hester Veltman benadrukt dat er specifieke kenmerken zijn, zoals het gewicht en een vast zadel, waarmee fatbikes van andere elektrische fietsen te onderscheiden zijn.

Er zijn zorgen over de toename van ongevallen, vooral bij kinderen tussen de 10 en 14 jaar. NSC-Kamerlid Olger van Dijk waarschuwt dat fatbikes een gevaar vormen op de weg en roept ouders op om goed na te denken voordat ze hun kinderen een fatbike cadeau doen.

Minister Madlener heeft tot kerst om deze regelgeving in gang te zetten.