Eerste flitspaal bij spoorwegovergang vanaf vandaag actief

Eerste flitspaal bij spoorwegovergang vanaf vandaag actief

Geplaatst op 4 september 2024, om 20:28 uur

RIJEN – Nog even snel onder de zakkende spoorbomen rijden, terwijl de rode lichten van de spoorwegovergang al knipperen. Dat gaat weggebruikers in Rijen, Oisterwijk en Vught binnenkort veel geld kosten. Je kan er namelijk geflitst worden en een boete van 300 euro krijgen.

Bij de overweg aan de Stationsstraat in Rijen zijn de eerste camera’s al geplaatst. Overgangen in Oisterwijk volgen spoedig, en Vught komt later aan de beurt. De maatregel is bedoeld om de veiligheid te vergroten op plekken waar regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan. Zo vond er in december 2023 een aanrijding plaats tussen een trein en een auto bij de overweg in Rijen, en waren er in Boxtel meerdere incidenten tussen treinen en voertuigen.

ProRail voert deze maatregel in naar aanleiding van een succesvolle proef in Hilversum, waar het aantal overtredingen met vijftig procent daalde. Het doel is niet primair het uitschrijven van boetes, maar het bevorderen van veiliger gedrag bij overwegen.

In Nederland zijn veertig locaties in beeld voor de plaatsing van flitscamera’s, waaronder Boxtel en Rosmalen. Of deze locaties daadwerkelijk camera’s krijgen, hangt af van de samenwerking met de gemeenten.

Foto’s: Jeroen Stuve