Tankwagen met biergist loopt over, druk veel te hoog door gisting

Tankwagen met biergist loopt over, druk veel te hoog door gisting

Geplaatst op 3 september 2024, om 16:57 uur

GELDROP – Op de parkeerplaats De Meelakkers langs de A67 bij Geldrop ontstond dinsdagmiddag een gevaarlijke situatie toen in een tankwagen met biergist plotseling te veel druk werd opgebouwd.

Hoe de druk zo hoog kon oplopen is nog niet volledig duidelijk, maar de druk in de tankwagen steeg tot 2,5 bar, terwijl deze eigenlijk niet boven de 1 bar had mogen komen. Als gevolg van de overdruk werd het biergist met kracht door het luik aan de bovenkant van de tankwagen naar buiten geperst, waardoor het spul zich begon te verspreiden over de parkeerplaats.

Rijkswaterstaat werd snel ter plaatse geroepen om de situatie onder controle te krijgen. Een wegdek reiniger arriveerde eveneens om te helpen met het opruimen van het gelekte biergist. Het plan was om een deel van het gist over te pompen naar een andere container, maar vanwege de hoge druk was het onzeker of dit zonder verdere complicaties zou verlopen.

Door het lek verspreidde zich een sterke, penetrante bierlucht over de parkeerplaats en de A67. Bestuurders die voorbijreden, merkten de opvallende geur op, wat leidde tot nieuwsgierige blikken en vertragingen. De situatie vereiste snelle en zorgvuldige actie om te voorkomen dat de druk verder zou toenemen en mogelijk nog grotere problemen zou veroorzaken.