OM eist 30 maanden cel voor dodelijke straatrace

OM eist 30 maanden cel voor dodelijke straatrace

Geplaatst op 3 september 2024, om 20:18 uur

OSS – Op 3 september 2022 kwam een 22-jarige vrouw om het leven bij een botsing tussen een bestelbus en een auto, waarbij vermoedelijk een straatrace aan voorafging. Een 24-jarige man uit Oss en een 22-jarige man uit Uden stonden dinsdag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hen van dood door schuld en eist voor beiden een gevangenisstraf van 30 maanden en een rijontzegging van vijf jaar.

De fatale gebeurtenis vond plaats rond 4.00 uur, toen de vrouw met haar bestelbus een kruising overstak bij groen licht. Op dat moment naderden twee auto’s, die tijdens een straatrace het rode verkeerslicht negeerden en met hoge snelheid naast elkaar reden. De vrouw had geen kans om te ontsnappen aan de levensgevaarlijke situatie en overleed ter plekke.

De dagen na het incident werden beide mannen aangehouden. Uit onderzoek naar de verkeersregelinstallatie, camerabeelden, getuigenverklaringen en de telefoons van de verdachten bleek dat zij op het fatale kruispunt snelheden van maximaal 163 en 127 km/u bereikten, terwijl de toegestane snelheid 80 km/u was. Ook bleek dat zij bezig waren met een straatrace, waarbij ze elkaar afwisselend inhaalden. Getuigen omschreven hun rijgedrag als dat van ‘maniakken’. Bovendien werden op de telefoons van de verdachten filmpjes gevonden die aantoonden dat ze vaker aan straatraces deelnamen en extreem hard reden.

Het OM beschouwt het rijgedrag van de verdachten als roekeloos, wat wordt gezien als de hoogste vorm van schuld. Volgens de officier van justitie heeft hun roekeloze gedrag geleid tot de tragische dood van een jonge vrouw, wat immense pijn heeft veroorzaakt bij haar nabestaanden. Voor beide mannen eist het OM 30 maanden celstraf en een rijontzegging van vijf jaar. Voor de 22-jarige verdachte is een deel van de eis, 10 maanden, voorwaardelijk. De rechter zal over twee weken uitspraak doen.