Meisje (13) raakt zwanger na ontucht door eigen broer

Meisje (13) raakt zwanger na ontucht door eigen broer

Geplaatst op 27 augustus 2024, om 17:41 uur

BREDA – Een jonge man uit Breda is door de rechtbank schuldig bevonden aan ontucht met zijn toen 13-jarige zusje, wat resulteerde in een zwangerschap en de geboorte van een kind. De twee jaar oudere broer beweerde dat ze destijds niet wisten dat ze familie van elkaar waren. Op jonge leeftijd werden de broer en zus uit huis geplaatst en kwamen in hetzelfde pleeggezin terecht. De jongen keerde echter snel terug naar hun moeder, terwijl het meisje in het pleeggezin bleef.

Bijna tien jaar later ontmoetten ze elkaar opnieuw via sociale media en werden verliefd. Volgens hun bewering waren ze zich er niet van bewust dat ze dezelfde moeder hadden, totdat het meisje in juni 2022 ook bij hun moeder ging wonen. Een getuige meldde zich bij de politie nadat het slachtoffer via TikTok aangaf dat haar broer haar had verkracht en dat ze bang voor hem was. Toen een voogdijwerker dit met haar besprak, ontkende ze echter de beschuldiging. Op haar telefoon werden later berichten gevonden waarin ze aangaf zwanger te zijn geraakt door verkrachting, hoewel ze dat naar eigen zeggen te laat besefte.

In januari 2023, tijdens een echo, bleek het meisje al 27 weken zwanger te zijn. Ze weigerde te zeggen wie de vader was, maar liet wel weten dat het kind ‘niet uit liefde werd geboren’. Een paar maanden later beviel ze van het kind, en DNA-onderzoek bevestigde dat haar broer de biologische vader was. Hoewel duidelijk was dat ze seks hadden gehad, bleef de vraag of dit strafbaar was. In april verklaarde het meisje dat ze verliefd op hem was en dat hij niets tegen haar wil had gedaan. Ze beweerde ook dat haar telefoon was gehackt en dat ze pas ontdekten dat ze broer en zus waren toen ze samen bij hun moeder woonden.

De rechtbank vond het echter ongeloofwaardig dat de verdachte niet wist dat het meisje zijn zus was toen zij seks hadden. Volgens het Openbaar Ministerie verkeert het meisje in een moeilijke positie en durft ze uit loyaliteit niet de waarheid te vertellen. De rechtbank was ook van mening dat er geen sprake was van een gelijkwaardige relatie, ondanks de verklaringen van zowel het slachtoffer als de verdachte.

Deskundigen gaven aan dat de jongen al op jonge leeftijd te maken had gekregen met misbruik en seksueel gedrag van anderen, wat zijn emotionele ontwikkeling beïnvloedde. Uiteindelijk kreeg hij een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van 90 uur opgelegd.