Piloten schrikken zich rot als ze over Gemert vliegen: opeens duikt er op 100 meter afstand een drone op

Piloten schrikken zich rot als ze over Gemert vliegen: opeens duikt er op 100 meter afstand een drone op

Geplaatst op 25 augustus 2024, om 21:11 uur

GEMERT – Op donderdag hebben de piloten van een Wizz Air-vliegtuig een nare verrassing gehad tijdens hun vlucht naar Eindhoven Airport. Ter hoogte van Gemert werd hun Airbus A320 bijna geraakt door een drone. Het incident vond plaats op een hoogte van ongeveer 1400 meter, waar de drone slechts 100 meter van het vliegtuig vloog, zo meldt De Gelderlander op haar website.

De vlucht, afkomstig uit Debrecen, Hongarije, werd gevaarlijk dichtbij een drone die zich op een verboden hoogte bevond. Volgens een woordvoerder van de luchtmacht vormen dergelijke incidenten een groeiend probleem voor de veiligheid van het luchtverkeer. De luchtmacht heeft het volgende vliegtuig dat dezelfde route vloog, gewaarschuwd.

De identiteit van de drone-bestuurder is nog onbekend. De piloot van een ander Wizz Air-vliegtuig, die kort na het voorval de route volgde, heeft de drone niet meer gezien. Als de drone nog aanwezig was geweest, zou de Luchtvaartpolitie ingrijpen.

Eerder zijn er ook meldingen geweest van incidenten waarbij drones betrokken waren. Bijvoorbeeld vier jaar geleden, toen een sportvliegtuigje bij Eindhoven Airport een botsing had met een drone, en recente incidenten met laag vliegende drones in de Randstad. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft eind vorig jaar gewaarschuwd voor de risico’s van dergelijke drones, vooral in stedelijke gebieden.