Man filmt vriend terwijl hij verdrinkt

Man filmt vriend terwijl hij verdrinkt

Geplaatst op 25 augustus 2024, om 21:50 uur

DEN BOSCH – Een 55-jarige man uit Den Bosch staat maandag terecht omdat hij zijn vriend filmde terwijl deze aan het verdrinken was in een zwemplas in Rosmalen. De man wordt beschuldigd van het niet helpen van iemand in een hulpeloze toestand, een strafbaar feit waarbij je maximaal drie maanden gevangenisstraf of een boete van maximaal 4100 euro kunt krijgen.

Volgens Pieter van der Kruijs, een oud-advocaat uit Den Bosch, is deze zaak bijzonder. Het is ongebruikelijk dat een volwassene een andere volwassene in levensgevaar laat zonder hulp te bieden, vooral als de situatie zo ernstig is dat er sprake is van verdrinking. Van der Kruijs heeft in zijn carrière van 43 jaar zelden een soortgelijke zaak gezien, waarbij het meestal gaat om kinderen of baby’s die niet geholpen worden.

Bij de beoordeling van de zaak zal de rechter moeten vaststellen hoe bewust de man was van de ernst van de situatie. Het feit dat zowel de filmer als de verdrinkende persoon gedronken hadden, kan het inschattingsvermogen beïnvloed hebben. De vraag is of de man zich volledig bewust was van de levensbedreigende situatie of dacht dat zijn vriend een grapje maakte.

Een vergelijkbare zaak in Blaricum, waarbij een man werd veroordeeld tot drie maanden cel voor het niet helpen van zijn partner, kan als referentie dienen. In dat geval was de partner bewusteloos onder invloed van drugs, en hoewel de rechter geen moord bewezen zag, werd de man wel veroordeeld voor nalatigheid in het bieden van hulp.

De zaak van de man die zijn verdrinkende vriend filmde, zal maandag worden behandeld door de politierechter, en naar verwachting zal direct na de zitting de uitspraak volgen.