OM seponeert zaak met waterwerper tijdens coronarellen

OM seponeert zaak met waterwerper tijdens coronarellen

Geplaatst op 9 augustus 2024, om 19:04 uur

DEN BOSCH – De agente die in januari 2021 tijdens de coronarellen in Eindhoven een vrouw omver spoot met een waterwerper, zal niet worden vervolgd. De vrouw viel daarbij met haar hoofd tegen een muur, en beelden van het incident gingen viraal op sociale media.

Op zondag 24 januari liepen de spanningen in de binnenstad van Eindhoven hoog op toen een grote groep relschoppers de confrontatie zocht met de politie, vernielingen aanrichtte en winkels plunderde. De politie zette onder andere waterkanonnen in om de orde te herstellen. In april van dit jaar oordeelde het gerechtshof in Den Bosch dat de agente in kwestie gezien de omstandigheden juist handelde. Op camerabeelden was te zien dat het waterkanon op een groep mensen werd gericht en dat de vrouw daarbij per ongeluk werd geraakt. Het hof concludeerde dat er geen sprake was van opzet.

Vrijdag bevestigde het Openbaar Ministerie (OM) het oordeel van het hof en besloot de zaak te seponeren. Omdat er geen bewijs is voor opzet en verder onderzoek geen nieuwe inzichten zal opleveren, zal de agente geen straf krijgen.

De vrouw, afkomstig uit Tsjechië, had na het incident aangifte gedaan van poging tot doodslag. Ze verklaarde dat ze per ongeluk in de chaos terecht was gekomen. Later bleek echter dat haar vriend wel actief betrokken was bij de rellen en onder andere een kettingslot naar een van de waterwerpers had gegooid, waarop de waterwerper werd ingezet en de vrouw werd geraakt.