Waarschuwing voor kinderen over probleemwolf, provincie wil hem afschieten

Waarschuwing voor kinderen over probleemwolf, provincie wil hem afschieten

Geplaatst op 31 juli 2024, om 21:47 uur

UTRECHT – De provincie Utrecht wilt de wolf afschieten die halverwege juli een meisje in haar zij beet in Leusden. Ze vermoeden sterk dat dezelfde wolf vanochtend een peuter heeft aangevallen op de Utrechtse Heuvelrug. Wolvendeskundigen noemen het gedrag van het dier ‘atypisch en verontrustend’.

Voor het voornemen tot afschot heeft de provincie steun en instemming gevraagd bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, evenals bij de gemeenten Zeist, Leusden, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug. “Ervan uitgaande dat het om een wolf ging, zeggen wolvendeskundigen dat er gedrag is vertoond dat atypisch en verontrustend is,” aldus de provincie. Samen met de gemeenten Leusden, Zeist, Woudenberg en de Utrechtse Heuvelrug adviseren zij dringend om niet met kleine kinderen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug te bezoeken. Inwoners en bezoekers worden opgeroepen om ‘zeer voorzichtig’ te zijn in het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Woensdagochtend werd een peuter aangevallen door een groot dier op de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel nog onduidelijk is of het om een wolf gaat, houdt de provincie Utrecht hier sterk rekening mee.

Na het incident van vanochtend is een DNA-spoedanalyse aangevraagd. Een kledingstuk van de peuter is overhandigd aan het onderzoeksinstituut. Dit onderzoek zal uitwijzen of het om dezelfde wolf gaat. Eerder toonde DNA-onderzoek aan dat het meisje in Leusden daadwerkelijk door een wolf is gebeten.