Verdachte brandstichting Zwarte Cross weer op vrije voeten

Verdachte brandstichting Zwarte Cross weer op vrije voeten

Geplaatst op 25 juli 2024, om 21:03 uur

LICHTENVOORDE – De 24-jarige man uit Friesland die afgelopen weekend werd aangehouden tijdens de Zwarte Cross, is weer op vrije voeten, zo laat de politie weten. Hij wordt verdacht van het in brand steken van een caravan op de festivalcamping in Lichtenvoorde.

“De man blijft verdachte,” aldus een politiewoordvoerder. Of hij daadwerkelijk vervolgd zal worden, is nog niet bekend. Het is ook niet uitgesloten dat er nog anderen worden aangehouden in deze zaak. “Het onderzoek loopt nog, dus het is op dit moment nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over eventuele meerdere verdachten.”

Vrijdagavond gingen drie caravans in vlammen op. Festivaldirecteur Ronnie Degen verklaarde eerder enorm blij te zijn met de hulp van campinggasten en medewerkers, die direct begonnen met het wegslepen van zoveel mogelijk caravans en tenten van de brandhaard. “Daardoor is echt erger voorkomen,” aldus Degen. Een aantal mensen raakte bij het helpen lichtgewond en werd ter plekke nagekeken.

De brand werd uiteindelijk geblust door de toegesnelde brandweer. Een aantal caravans, waaronder die van Mick Meijer, raakte onherstelbaar beschadigd. Meijer vertelde eerder aan De Gelderlander hoe het was om zijn brandende caravan aan te treffen op de festivalcamping.

Kort na het doven van de brand kon de politie de 24-jarige verdachte aanhouden. Zijn precieze rol in de brandstichting is nog onduidelijk. Ook de reden voor de brandstichting blijft vooralsnog onbeantwoord. “Er zou een ruzie tussen twee groepen aan ten grondslag liggen,” liet Degen eerder weten. Deze ruzie zou al in Friesland zijn ontstaan en geëscaleerd zijn toen de strijdende partijen elkaar op de Zwarte Cross troffen.

Tegen de brandstichter zijn meerdere aangiftes gedaan. Ook kan de dader, als deze bekend wordt, rekenen op een levenslang festivalverbod voor de Zwarte Cross. “Dit gedrag past echt niet op de Zwarte Cross,” aldus Degen tegenover De Gelderlander.