Man rijdt 146 km/u en doodt beste vriend, nabestaanden verwijten hem weinig

Man rijdt 146 km/u en doodt beste vriend, nabestaanden verwijten hem weinig

Geplaatst op 25 juli 2024, om 21:40 uur

BREDA – Een 28-jarige man uit Breda, Francois L., veroorzaakte eind 2022 een tragisch verkeersongeval waarbij zijn beste vriend Christiaan Vrolijk (24) om het leven kwam. L. reed op dat moment 146 km/u en had te veel gedronken. Ondanks de omstandigheden en het grote verlies, koestert Christiaans familie geen wrok jegens L. Sterker nog, ze omarmden hem na het ongeval en hebben brieven aan de rechtbank gestuurd om zijn straf te verzachten.

Op de bewuste avond had L. met vrienden verschillende feestjes bezocht. Hoewel hij aanvankelijk met de fiets ging, reed hij later mee met een vriend en viel in slaap in de auto. Rond 6.00 uur werd hij door Christiaan wakker gemaakt met de vraag of hij hem naar huis kon rijden. L. voelde zich goed genoeg om te rijden, maar verloor op de Heerbaan in Breda de controle over het stuur en botste tegen een verkeerspaal. Christiaan kwam hierbij vrijwel meteen om het leven en L. raakte ernstig gewond.

In de rechtbank verklaarde L. dat hij zich nauwelijks iets van de rit kan herinneren. Hij betreurt zijn beslissing en haat zichzelf voor het moment waarop hij besloot te gaan rijden. L. en de nabestaanden van Christiaan lijden zwaar onder het verlies, maar de directe familie van Christiaan besloot bewust om niet aanwezig te zijn bij de rechtszaak om de pijn niet opnieuw te beleven.

De aanklager erkent dat L. al zwaar gebukt gaat onder het dodelijke ongeluk dat hij veroorzaakte. Hoewel de overtreding normaal drie jaar cel zou betekenen, matigt hij zijn eis gezien de brieven van Christiaans familie. Hij eist twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, en een rijontzegging van drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk. De uitspraak wordt op 8 augustus verwacht.