Windows-storing treft wereldwijd computers: ziekenhuizen stellen operaties uit, vliegverkeer vertraagd

Windows-storing treft wereldwijd computers: ziekenhuizen stellen operaties uit, vliegverkeer vertraagd

Geplaatst op 19 juli 2024, om 10:01 uur

BINNEN/BUITENLAND – Een wereldwijd probleem met de beveiligingssoftware in het besturingssysteem Windows legt computers en bedrijven plat. Gebruikers krijgen een blauw scherm met een foutmelding te zien bij het opstarten van hun computer. De storing is veroorzaakt door een fout bij een automatische update van Crowdstrike, een van de grootste cybersecuritybedrijven. Ziekenhuizen stellen operaties uit en het vliegverkeer loopt aanzienlijke vertragingen op.

Crowdstrike erkent de problemen met crashes op Microsofts Windows-systemen. In Nederland kunnen mensen hun computers niet opstarten, en de website van het UWV is niet toegankelijk. Medewerkers hebben geen toegang tot cliëntendossiers.

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kan alleen nog zware medische gevallen helpen, terwijl andere ingrepen zijn uitgesteld. Ziekenhuizen onder zorgorganisatie Treant (Drenthe en Zuidoost-Groningen) annuleren operaties en sluiten poli’s en spoedeisende hulpposten. Patiënten worden naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

Het internationale vliegverkeer ondervindt ook veel hinder. Reizigers kunnen niet inchecken, wat leidt tot vertragingen op Schiphol en bij Transavia. Luchthavens in Berlijn, Sydney, en Mumbai melden ook problemen. Maatschappijen zoals American Airlines, Delta Airlines, Turkish Airlines en United Airlines ondervinden eveneens hinder. In Mumbai kregen reizigers zelfs handgeschreven boardingpassen als alternatief.

Meldingen van de storing komen binnen uit landen zoals India, Japan, Australië en Duitsland. McDonald’s moest een derde van zijn vestigingen in Japan sluiten omdat de kassa’s niet werkten. Sky News en ABC News konden vanochtend geen live-uitzendingen verzorgen.

De storing duurt al zeker drie uur. Tijs Hofmans van techsite Tweakers noemt dit ‘best heftig’ en benadrukt hoe afhankelijk we zijn van enkele grote bedrijven. “Het is schokkend dat een beveiligingspakket de boel zo plat kan leggen,” zegt hij.