Moeder staat terecht voor dood van dochter (1)

Moeder staat terecht voor dood van dochter (1)

Geplaatst op 18 juli 2024, om 15:25 uur

ALMERE – De 28-jarige moeder uit Almere stond donderdag voor de rechtbank in Lelystad. Ze wordt ervan beschuldigd op 16 januari haar één jarige dochtertje om het leven te hebben gebracht.

Tijdens deze voorbereidende zitting was het de eerste keer dat de vrouw zelf in de rechtszaal aanwezig was. De vrouw verklaarde voor de rechters dat het slecht met haar gaat. Ze wordt ook verdacht van een poging om haar tweejarige dochter te doden. Het hele gezin is kapot.

Volgens de aanklacht bracht ze haar jongste dochter om het leven door haar te smoren, wurgen en chloor toe te dienen. Haar oudste dochter zou ook chloor hebben gekregen, maar overleefde. De vrouw ontkende dit tijdens de zitting en verklaarde dat ze alleen zelf chloor had gedronken. Artsen vonden ook geen sporen van chloor in het bloed van de meisjes. Haar advocaat pleitte daarom voor het laten vallen van de aanklacht betreffende de oudste dochter, maar de rechtbank wees dit af. Bij haar telefoongesprek met de hulpdiensten gaf de moeder duidelijk aan dat ze haar beide dochters met bleek had vergiftigd. Dit herhaalde ze tegenover de politie die ter plaatse kwam in Almere Haven. “Beide kinderen moesten dood,” verklaarde ze. Ondanks het feit dat er geen chloor werd gevonden in de lichamen, sloot de rechtbank niet uit dat het wel aanwezig kon zijn geweest.

Op de fatale dag leek de moeder psychisch in de war te zijn. Sinds de geboorte van haar oudste dochter had ze meerdere zelfmoordpogingen ondernomen. Ze verklaarde tegenover de politie dat de gebeurtenissen van 16 januari niet gepland waren en dat ze handelde om haar dochters te beschermen. Momenteel gebruikt ze antipsychotica, antidepressiva en slaapmedicatie.  Momenteel ontvangt de vrouw nog geen psychische hulp, maar ze wacht op een plaatsing in het Pieter Baan Centrum (PBC) waar ze onderzocht zal worden.

Toen de rechter haar vroeg naar details over de dood van haar jongste dochter, raakte ze overstuur. De rechtbank wilde weten waarom er geen DNA van de moeder op het meisje werd gevonden en vroeg of het klopte dat ze haar dochter na haar overlijden in bad had gedaan. Overmand door emoties kon de moeder hier geen antwoord op geven.

Een nieuwe voorbereidende zitting is gepland op 1 oktober.