Boete voor bouwbedrijf na dodelijk arbeidsongeval
Geplaatst op 18 juli 2024, om 13:33 uurAMSTELVEEN – Op 20 juni 2023 overleed een 63-jarige medewerker van een bouwbedrijf na een tragisch arbeidsongeval. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het bouwbedrijf hiervoor een strafbeschikking opgelegd. Tijdens werkzaamheden aan een appartementencomplex in Amstelveen raakte de werknemer bekneld onder twee Hout Skeletbouw (HSB) elementen, die verticaal op een transportbok stonden om later omhoog gehesen te worden. Een collega had een ladder tegen deze elementen gezet en was omhoog geklommen om de hijsvoorziening te verlengen. Hierdoor vielen de twee elementen en de transportbok om. Het slachtoffer liep op dat moment achter de transportbok langs, raakte bekneld en overleed dezelfde dag aan zijn verwondingen.
Het OM verwijt het bouwbedrijf dat zij de gebruiksaanwijzing van de fabrikant niet heeft opgevolgd en geen aanvullende maatregelen heeft genomen om de transportbok beter te stabiliseren. Dit is extra ernstig omdat al eerder elementen van een bok waren gevallen. Het bedrijf had het gebied rondom de bok tijdens de hijswerkzaamheden moeten afzetten. Na onderzoek door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) concludeerde het OM dat het bedrijf de Arbeidsomstandighedenwet heeft overtreden. Deze wet stelt de veiligheid, gezondheid en het welzijn van werknemers centraal, waarvoor de werkgever verantwoordelijk is. In dit geval is het bedrijf tekortgeschoten in de verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te waarborgen. Het OM heeft het bedrijf een geldboete van 65.000 euro opgelegd. Op verzoek van de nabestaanden zal 7.500 euro hiervan worden gedoneerd aan de voetbalclub waar het slachtoffer een belangrijke rol vervulde. Het bouwbedrijf heeft inmiddels maatregelen genomen, zoals het aanpassen van de werkwijze voor opslag en hijsen van elementen, het geven van presentaties over de gevaren van deze handelingen, en gesprekken met leveranciers om de bewustwording van veiligheidsaspecten te vergroten.
Naast het betalen van de boete, zal het bedrijf een jaar na de strafbeschikking een rapportage opleveren met een overzicht van de getroffen maatregelen en acties richting de branche. Het OM beschouwt deze strafbeschikking als een passende afdoening van de zaak.