Twee verdachten aangehouden na dollemansrit met meerdere aanrijdingen

Twee verdachten aangehouden na dollemansrit met meerdere aanrijdingen

Geplaatst op 15 juli 2024, om 13:45 uur

BROEKSTERWALD – In de nacht van zondag op maandag kwam er met de aanhouding van twee verdachten in Broeksterwâld een einde aan een chaotische reeks vernielingen en aanrijdingen door extreem verkeersgedrag. De aanhoudingen volgden op talrijke meldingen in de regio waarbij een pick-up truck betrokken was, en een achtervolging waarbij het vluchtende duo met de auto het treinspoor opreed.

De avond begon met diverse meldingen in Dokkum, waar een vermoedelijk dronken bestuurder van een pick-up truck overlast en schade veroorzaakte door burn-outs en het rijden door bloemperken. Op de Oostersingel botste de auto meerdere keren tegen een paal. Ondanks zoekacties werd de auto aanvankelijk niet gevonden. Later die nacht kwam er een melding uit Surhuisterveen dat een pick-up truck aan De Leijen dwars door een tuin van een woning was gereden. Omwonenden zagen hoe de bestuurder, die aanvankelijk vastzat, het voertuig los wist te krijgen en vluchtte.

Kort daarna volgde een melding dat hetzelfde voertuig mogelijk betrokken was bij de vernieling van een mobiele flitspaal langs de Lândyk bij Drogeham. De flexflitser lag volledig omver.

Een politie-eenheid kruiste de pick-up truck op de Rijksstraatweg bij Noardburgum en zette direct de achtervolging in. Om aan zijn achtervolgers te ontkomen, reed de bestuurder bij Feanwâlden van de rijbaan af en het treinspoor op richting De Westereen. Het treinverkeer tussen Groningen en Leeuwarden werd onmiddellijk stilgelegd om verdere calamiteiten te voorkomen. Volgens ProRail is er aanzienlijke schade aan het spoor ontstaan.

De auto raakte buiten Feanwâlden uit zicht, maar werd later op de Haadwei bij Broeksterwâld door een andere politie-eenheid gevonden. De bestuurder ging er opnieuw vandoor en liet de auto achter een woning aan de Kavelwei in het dorp achter. Agenten zagen dat een van de inzittenden zich in een woning verstopte en bij het betreden van de woning werd hij direct aangehouden. Een tweede persoon bleek zich onder een bed te hebben verstopt en werd eveneens aangehouden. Het betrokken voertuig is in beslag genomen en de recherche onderzoekt de zaak.

De verdachten zijn een 41-jarige man uit de gemeente Waadhoeke en een 35-jarige man uit de gemeente Dantumadiel. Beide mannen waren onder invloed van alcohol en zijn na aanhouding overgebracht naar het cellencomplex in Leeuwarden. De 41-jarige verdachte heeft nog een gevangenisstraf van twee maanden openstaan.