Douane treft bijna 8 miljoen illegale sigaretten aan in loods

Douane treft bijna 8 miljoen illegale sigaretten aan in loods

Geplaatst op 11 juli 2024, om 18:31 uur

SOMEREN – Op woensdag heeft de Douane in het Brabantse Someren een partij van maar liefst 8 miljoen illegale sigaretten aangetroffen. De sigaretten zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

De Douane werd woensdag ingeschakeld door de politie nadat deze de sigaretten in een loods in Someren had aangetroffen. De politie was daar aanwezig naar aanleiding van een onderzoek, toen zij de pallets met sigaretten aantroffen. Op deze pallets stonden dozen met sigaretten van verschillende merken, zonder accijnszegel. Omdat de heffing van accijns een taak van de Douane is, heeft de politie de zaak aan de Douane overgedragen.

Bijna 8 miljoen sigaretten
In de loods werden 22 pallets aangetroffen met daarop in totaal 7.960.000 stuks sigaretten. Was deze partij op de Nederlandse markt terechtgekomen, dan was de Nederlandse staat ruim 3,6 miljoen euro aan accijnsinkomsten misgelopen. De Douane doet nog verder onderzoek naar de herkomst van de sigaretten.

Aanhouding door de politie
In de loods (en de omgeving hiervan) werden twee verdachten aangetroffen. Eén van hen is een 45-jarige man uit Polen. Deze had een grote hoeveelheid verboden medicatie bij zich én had een ‘jammer’ (een apparaat om communicatie te verstoren). Hij is aangehouden op verdenking van schending van de Geneesmiddelenwet en de Telecommunicatiewet. De tweede verdachte is een 47-jarige inwoner van Helmond. De Douane heeft hem verhoord en maakt een proces-verbaal tegen hem op vanwege overtreding van de accijnswetgeving.