Ongeregeldheden tussen Koerden en Turken in Den Bosch

Ongeregeldheden tussen Koerden en Turken in Den Bosch

Geplaatst op 7 juli 2024, om 08:55 uur

DEN BOSCH – In de nacht van zaterdag op zondag moest de politie ingrijpen om de rust in Den Bosch te herstellen. Honderden mensen hadden zich verzameld rond de Drakenfontein, nabij het Centraal Station, nadat bekend werd dat het Nederlands elftal ten koste van Turkije de halve finale van het Europees voetbalkampioenschap had bereikt. In eerste instantie verliep het feest gemoedelijk, maar de sfeer sloeg om, en de politie moest charges uitvoeren.

De overwinning van Nederland bracht zowel vreugde als spanningen met zich mee. Naast Nederlandse fans vierden ook Koerden en Syriërs de overwinning. De sfeer verslechterde toen Turkse voetbalfans zich bij de menigte voegden en sommigen de omstreden ‘wolvengroet’ maakten, een gebaar dat wordt geassocieerd met een extreemrechtse groep.

De politie greep in om de Turkse en Koerdische jongeren uit elkaar te houden en zette politiehonden in. Rondom de Draak ontstonden meerdere opstootjes tussen de twee groepen, terwijl de meeste Oranjefans inmiddels waren vertrokken. Kort voor één uur ’s nachts sommeerde de politie iedereen om het stationsplein te verlaten.

Bij de kruising van de Koninginnenlaan en de Stationsweg daagden mensen elkaar uit, wat leidde tot confrontaties met elkaar en de politie. Volgens onze fotograaf werden tientallen agenten ingezet, uitgerust met wapenstokken en politiehonden, om de orde te handhaven. Er ontstonden gevechten tussen Koerden en Turken.

Foto’s: Bart Meesters