Eis: 20 jaar cel voor doodslag op partner en huisgenoot binnen jaar tijd

Eis: 20 jaar cel voor doodslag op partner en huisgenoot binnen jaar tijd

Geplaatst op 12 juni 2024, om 14:49 uur

TILBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 20 jaar tegen een 38-jarige man uit Tilburg voor doodslag op zijn partner en een huisgenoot. “Drie jonge kinderen moeten de rest van hun leven een ouder missen. Hun levens zijn verwoest”, aldus de officier van justitie. ,,Dit leed is veroorzaakt door de verdachte.’’

De Tilburger belde op 14 december 2020 zelf naar 112 om te melden dat zijn vrouw niet meer ademde. Hulpverleners kwamen naar de flatwoning van de man en troffen het overleden slachtoffer onder verdachte omstandigheden aan. Zo zat het lichaam van de vrouw onder de blauwe plekken.

Terwijl het politieonderzoek naar de doodsoorzaak nog bezig was, besliste het Gerechtshof in februari 2021 dat de verdachte het proces in vrijheid mocht afwachten.

Acht maanden na de vrijlating stierf opnieuw iemand in het huis van de verdachte en rezen er weer vragen over de rol van de bewoner. Het slachtoffer was deze keer een man, die sinds enkele maanden bij de verdachte woonde.

Doodsoorzaak
In beide zaken (met de namen Kettering en Draaihals) deed de politie uitgebreid onderzoek, waarbij het voor pathologen moeilijk was om de precieze doodsoorzaak vast te stellen. Beide slachtoffers hadden verwondingen (zowel in- als uitwendig) die mogelijk door geweld waren ontstaan.

Volgens het Openbaar Ministerie is in beide gevallen sprake van een levensdelict. Die conclusie is gebaseerd op bewijs dat in beide zaken afzonderlijk is vergaard. Daar komt nog bij dat beide delicten binnen een tijdsbestek van één jaar gepleegd zijn door dezelfde verdachte. “Bewijs begint waar toeval eindigt”, zei de officier van justitie. “Hoe groot is de kans dat binnen een jaar tijd twee personen onder bedenkelijke omstandigheden overlijden in dezelfde woning zonder dat sprake is van een misdrijf?’’

Overeenkomsten
Hoewel de zaken apart zijn onderzocht, ziet het OM grote onderlinge overeenkomsten. Een greep: beide slachtoffers werden naakt en liggend op hun rug gevonden, beiden waren uren voor hun dood alleen met de verdachte in huis, beiden waren kort voor hun overlijden hulpbehoevend, beiden hadden letsel aan gezicht en hals en in beide zaken legde de verdachte ongeloofwaardige en tegenstrijdige verklaringen af over wat er rond de overlijdens is gebeurd.

Belangrijk belastend bewijs tegen de verdachte werd teruggevonden op zijn eigen telefoon. Daarop troffen rechercheurs meerdere (gewiste) video’s aan waarop te zien is dat hij zich agressief gedroeg ten opzichte van de slachtoffers. De Tilburger filmde beiden in kwetsbare toestand.

Op basis van het dossier gaat het OM ervan uit dat het vrouwelijke slachtoffer is overleden als gevolg van een ‘samendrukkend krachtsinwerking’ op haar neus, mond en hals. Dat het slachtoffer voor haar dood regelmatig werd mishandeld door de verdachte staat voor het Openbaar Ministerie vast.

De huisgenoot van de verdachte werd vlak voor zijn dood eveneens mishandeld door de verdachte. Dat concludeert het OM op basis van de zelfgemaakte video’s. Op het moment van overlijden had de man, die suikerpatiënt was, te veel glucose in zijn bloed. Daarnaast was er sprake van letsels waarvan de patholoog een gewelddadige oorzaak niet uitsluit.

Het Openbaar Ministerie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zowel de vrouw als man ombracht toen ze in hulpbehoevende toestand verkeerden.

Foto’s: Toby de Kort