Dinsdagmiddag code geel: wateroverlast en hagelstenen verwacht

Dinsdagmiddag code geel: wateroverlast en hagelstenen verwacht

Geplaatst op 21 mei 2024, om 09:23 uur

BINNENLAND – Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien dinsdagmiddag, die lokaal veel regen kunnen veroorzaken en tot wateroverlast kunnen leiden. In acht provincies is daarom code geel van kracht, met uitzondering van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

De dag begint droog en warm, met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Op veel plaatsen is het zonnig met wat sluierwolken, terwijl er in het zuiden meer bewolking is. In de loop van de middag neemt vanuit het zuidoosten de kans op onweersbuien toe, meldt Weerplaza.

De buien trekken vanuit het zuiden het land binnen en verplaatsen zich naar het midden en westen. Lokaal kan er in een uur meer dan 30 mm regen vallen, wat ongeveer gelijk is aan de gemiddelde hoeveelheid regen voor een halve maand mei. Naast zware regenval kunnen ook hagelstenen en windstoten hinder veroorzaken voor verkeer en buitenactiviteiten, aldus het KNMI. De buien nemen rond middernacht in kracht af, maar vannacht blijft het vooral in het noorden nog een tijd buiig.

Morgen wordt het weer afwisselend met af en toe zon en enkele buien. Met temperaturen van 18 of 19 graden en een matige tot krachtige zuidwestenwind aan zee, wordt het een stuk minder warm dan dinsdag.