OM eist levenslang voor neerschieten ex en doden van haar moeder

OM eist levenslang voor neerschieten ex en doden van haar moeder

Geplaatst op 15 mei 2024, om 15:39 uur

DORDRECHT – Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 50-jarige Minh Nghia V., ook bekend als Lucky, tijdens een zitting op woensdag. Lucky wordt beschuldigd van het neerschieten van zijn ex-vriendin Anneke en het doden van haar moeder bij een winkelcentrum in Zwijndrecht op 21 januari van het vorige jaar. Anneke werd tweemaal in de rug geschoten, wat resulteerde in permanente verlamming, terwijl haar 66-jarige moeder ter plaatse overleed.

Minh Nghia V., bijgenaamd Lucky, verklaarde eerder dat hij niet begrijpt waarom hij zijn ex-vriendin Anneke en haar moeder Michel heeft neergeschoten. Hij beschouwt zichzelf niet als een moordenaar, ondanks de blijvende verlamming van Anneke en het overlijden van haar moeder. Voor de rechtbank in Dordrecht, waar hij terechtstaat voor moord en poging tot moord, verklaarde de in Vietnam geboren 50-jarige dat hij moeite had met de situatie. Lucky toonde zich weerbarstig in de rechtbank, waar hij tegenstrijdige emoties toonde en uiteindelijk toch vragen beantwoordde, hoewel hij dat eigenlijk niet wilde. Hij uitte vooral zijn frustratie over het gebrek aan informatie over de toestand van Anneke en beweerde dat ze niet bij hem weg wilde, maar slechts tijdelijk bij haar zieke moeder wilde verblijven.

Ondanks zijn beweringen over een harmonieuze relatie, gaf Anneke aan dat ze de relatie wilde beëindigen en wilde dat Lucky uit haar leven verdween. Annekes zus, Michela, beschreef hoe Anneke veranderd was door de relatie: van een levendige en sprankelende vrouw naar een persoon die mager en onverzorgd leek. Op de parkeerplaats van het winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht vond de tragische gebeurtenis plaats waarbij Michels leven eindigde en Anneke zwaar gewond raakte. Tijdens de rechtszaak, die Anneke op afstand volgde, werd haar verklaring voorgelezen door een medewerker van Slachtofferhulp, waarin zij Lucky als moordenaar bestempelde. Lucky ontkende enige voorbedachte rade en beweerde dat hij slechts met Anneke wilde praten, een uitspraak die in contrast stond met het feit dat hij een wapen droeg. Zijn gedrag escaleerde toen Anneke om hulp riep, wat resulteerde in het neerschieten van haar en haar moeder, en het afschrikken van omstanders door schoten in de lucht te lossen.

Deze middag zal de rechtbank de strafeis tegen Lucky uitspreken, die heeft geweigerd door zijn advocaat Errol Jobse verdedigd te worden.