Paar duizend demonstranten op de been in Amsterdam, ME voert charge uit

Paar duizend demonstranten op de been in Amsterdam, ME voert charge uit

Geplaatst op 9 mei 2024, om 21:15 uur

AMSTERDAM – Donderdagavond voerde de Mobiele Eenheid (ME) charges uit tegen demonstranten in Amsterdam. De betogers namen deel aan een pro-Palestijnse demonstratie die aan het begin van de avond begon. Rond 22.00 uur keerden de meeste demonstranten huiswaarts.

Op het Spui deelden ME’ers klappen uit aan de betogers, die in een protestmars naar het plein waren getrokken. Sommigen probeerden het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA), te bereiken maar werden tegengehouden door de ME. Daarnaast blokkeerde een klein groepje demonstranten een politievoertuig.

De demonstratie begon om 18.00 uur bij de Roeterseilandcampus van de UvA. De pro-Palestijnse actiegroep Amsterdam Student Encampment had eerder die dag opgeroepen tot protest tegen het politieoptreden tijdens de ontruiming van het protestkamp de avond ervoor. Volgens de actiegroep had de universiteit bewust gekozen om politie in te schakelen, waarmee “haar eigen studenten wreed werden behandeld.”

Rond 20.00 uur begonnen de demonstranten aan hun tocht door het centrum van Amsterdam, richting het Spui. Een deel hield voor het Maagdenhuis een sit-in, waarbij een klein aantal probeerde het gebouw binnen te dringen.

De organisatie riep de deelnemers rond 22.00 uur op om huiswaarts te keren, waarna de betogers de sit-in afsloten met twee minuten stilte voor de slachtoffers in Gaza. Het merendeel van de demonstranten voldeed aan de oproep en verliet het Spui, waarna de rust kort na 22.00 uur weerkeerde.

Foto´s: Michel van Bergen