OM gaat in hoger beroep tegen vrijspraak militair

OM gaat in hoger beroep tegen vrijspraak militair

Geplaatst op 6 mei 2024, om 11:27 uur

NAALDWIJK – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem in een zaak waarbij een oud-militair werd beschuldigd van beledigende uitlatingen over Joden in WhatsApp-groepen. De 25-jarige man uit Naaldwijk werd op 15 april voor de rechtbank gedaagd wegens groepsbelediging en het illegaal bezit van vuurwerk en wapens. Hoewel de rechtbank hem vrijsprak van groepsbelediging, kreeg hij wel een taakstraf en een geldboete voor het bezit van vuurwerk en wapens.

De meervoudige militaire kamer oordeelde dat de uitlatingen en afbeeldingen die de man deelde in de chats beledigend waren jegens Joden, maar dat de meeste van deze uitlatingen niet openbaar werden gedaan. Bovendien stelde de kamer vast dat hoewel sommige uitlatingen, wanneer samen genomen, beledigend waren, ze op zichzelf beschouwd niet als beledigend werden gezien.

Het OM, verwijzend naar jurisprudentie van de Hoge Raad, is van mening dat de uitlatingen zowel individueel als in hun context moeten worden beoordeeld, en dat deze wel degelijk in het openbaar zijn gedaan. Daarom is het OM van mening dat de uitlatingen wel strafbaar zijn en heeft daarom besloten in hoger beroep te gaan.