Nederlandse toerist (51) wordt onwel na snorkelen bij Australisch koraalrif en overlijdt

Nederlandse toerist (51) wordt onwel na snorkelen bij Australisch koraalrif en overlijdt

Geplaatst op 3 mei 2024, om 09:29 uur

BUITENLAND – Een uitstapje naar het wereldberoemde Great Barrier Reef eindigde tragisch voor een Nederlandse vrouw. De 51-jarige toeriste was net klaar met een snorkelsessie voor de noordoostkust van Australië toen ze plotseling onwel werd en uiteindelijk overleed. De Australische politie is een onderzoek gestart naar de precieze oorzaak van haar dood.

Het Great Barrier Reef, gelegen voor de kust van Australië, staat bekend als een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land. Met een lengte van 2600 kilometer bestaat het rif uit duizenden verschillende riffen en is het de thuisbasis van ongeveer 1500 vissoorten en 400 soorten koraal.

De Nederlandse vrouw bevond zich tijdens een snorkeltour ter hoogte van Norman Reef, ongeveer 80 kilometer ten noordoosten van Cairns, toen ze onwel werd. Hulpverleners kwamen snel ter plaatse met een reddingshelikopter, maar hun reanimatiepogingen mochten niet baten; de vrouw overleed ter plaatse.

Het is nog niet duidelijk of het overlijden van de vrouw direct verband houdt met het snorkelen of dat er mogelijk een medische oorzaak aan ten grondslag ligt. Hoewel snorkelen over het algemeen als een veilige activiteit wordt beschouwd, zijn er wel risico’s verbonden aan de sport, met name wanneer de ademhaling niet goed wordt uitgevoerd.

Het Great Barrier Reef wordt al jaren bedreigd door klimaatverandering en andere menselijke activiteiten. Unesco heeft herhaaldelijk haar zorgen geuit over de gezondheid van het rif en heeft opgeroepen tot meer inspanningen om het te beschermen. Ondanks de investeringen van Australië om het rif te behouden, blijft de toekomst van dit natuurwonder onzeker.