OM eist gevangenisstraf voor poging doodslag in dierentuin

OM eist gevangenisstraf voor poging doodslag in dierentuin

Geplaatst op 15 april 2024, om 21:08 uur

APELDOORN – Het Openbaar Ministerie betoogt maandag in de rechtbank in Zutphen dat op een mooie zomerse dag in een drukbezochte Apenheul, te midden van een menigte, waaronder veel kleine kinderen, een 28-jarige verdachte uit het niets heeft geprobeerd een willekeurig persoon dood te steken. Op 10 augustus vorig jaar rende de verdachte, zwaaiend met een groot koksmes, op een andere man af en maakte stekende bewegingen naar diens buik- en borststreek.

Het incident vond plaats in het gebied van de orang-oetans, achterin het park, waar de verdachte begon te schreeuwen naar de stiefzoon van het slachtoffer. De 17-jarige zoon droeg die dag een trui met een capuchon vanwege de hitte, wat de verdachte niet beviel. Hoewel het opstootje aanvankelijk werd gesust, keerde de verdachte even later terug met zijn mes van 35 centimeter lang en rende opnieuw op zijn slachtoffer af, de vader die tussenbeide was gekomen. Het slachtoffer wist alleen door naar achteren te deinzen en de steekbewegingen te ontwijken te voorkomen dat hij werd neergestoken.

De situatie veroorzaakte grote paniek, waarbij mensen gilden en kinderen wegrenden. De verdachte draaide zich echter om en vervolgde zijn weg, maar werd kort na het incident gearresteerd. Het Openbaar Ministerie beschreef de gebeurtenissen als een bizar en angstaanjagend tafereel tijdens de motivering van de strafeis. Verklaringen van getuigen ondersteunen volgens het OM op essentiële onderdelen de gebeurtenissen die dag, waarbij vaak sprake was van een doelbewuste actie. Een bezoeker van het park verklaarde later bij de politie: “Ik zag dat hij hem gewoon probeerde te raken. Ik ben daar 100 procent van overtuigd. Ik ben geen expert, maar hij maakte geen maaiende beweging om ruimte te maken, het was echt een vlucht naar voren, doelbewust om de ander te raken.”

De verdachte beweerde tegenover de politie dat hij kampte met paranoïde neigingen en dat hij dacht dat de jongen met de capuchon een bedreiging vormde voor zijn vierjarige zoontje. Psychisch onderzoek toonde aan dat de man paranoïde waanbeelden heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is voor zijn daden. Het OM eist naast een gevangenisstraf ook een aantal bijzondere voorwaarden, die door de Reclassering zijn geadviseerd.