OM eist 6 jaar cel voor man (42) van XTC-handel

OM eist 6 jaar cel voor man (42) van XTC-handel

Geplaatst op 15 april 2024, om 16:17 uur

EINDHOVEN – Tijdens een handhaving controle bij een bedrijfspand in Eindhoven zijn 225.000 XTC-pillen en een aanzienlijke hoeveelheid precursoren ontdekt. Maandag staat een 42-jarige verdachte, een werknemer van het bedrijf, terecht. Het Openbaar Ministerie vraagt een gevangenisstraf van 6 jaar voor de man. De zaak kwam aan het licht tijdens een politieactie op 17 oktober 2023 in Eindhoven. Een drugshond sloeg aan op een auto bij het bedrijfspand, wat leidde tot een onderzoek waarbij chemische stoffen werden gevonden voor de productie van synthetische drugs, evenals 225.000 XTC-pillen.

Een werknemer van het bedrijf meldde zich snel bij de politie en bekende de drugs en precursoren te hebben opgeslagen, wat later werd bevestigd door aanvullend onderzoek. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de verdachte zelfstandig heeft gehandeld en dat de eigenaren of andere werknemers niet op de hoogte waren van de drugs.

De verdachte heeft eerder al veroordelingen gehad voor drugsdelicten en was ten tijde van het huidige delict onder voorwaarden vrijgelaten, bekend als ‘voorwaardelijke invrijheidstelling’. De officier van justitie merkt op: “De verdachte is al twee keer eerder veroordeeld voor soortgelijke drugsfeiten, wat aanzienlijk gewicht heeft. De dreiging van een gevangenisstraf heeft de man er niet van weerhouden om opnieuw de fout in te gaan.” Het Openbaar Ministerie eist daarom 6 jaar gevangenisstraf en de herroeping van de voorlopige invrijheidstelling van 852 dagen.