VIDEO: Klimaatactivist Greta Thunberg opgepakt bij XR-demo in Den Haag

VIDEO: Klimaatactivist Greta Thunberg opgepakt bij XR-demo in Den Haag

Geplaatst op 6 april 2024, om 15:41 uur

DEN HAAG – Vanmiddag heeft de politie in Den Haag de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg gearresteerd tijdens een protestactie van Extinction Rebellion (XR) op een deel van de A12 door de stad.

Thunberg, 21 jaar oud, had eerder vandaag aangekondigd deel te nemen aan de demonstratie. De bedoeling was dat XR-demonstranten om 13.00 uur de snelweg zouden bezetten, maar dit werd verhinderd door een grote politiemacht. De demonstranten waaierden hierop uit naar nabijgelegen wegen en blokkeerden de Zuid Hollandlaan nabij het Provinciehuis en het kruispunt van de Koningskade met het Korte Voorhout. Een groep demonstranten verzamelde zich ook op het Malieveld.

Volgens Omroep West verliep Thunberg’s arrestatie op de Zuid Hollandlaan rustig en werd zij samen met anderen in een touringcar afgevoerd. Thunberg bevestigde telefonisch aan het ANP dat haar arrestatie zonder incidenten plaatsvond, maar benadrukte dat haar focus op het klimaatdoel ligt. Ze uitte kritiek op de langdurige beloftes om actie te ondernemen die niet worden nagekomen.

XR voert al langer acties tegen de subsidiëring van fossiele brandstoffen en het klimaatbeleid van het demissionaire kabinet, waarbij de A12 meer dan dertig keer doelwit was, evenals de Amsterdamse ringweg A10.

Het exacte aantal arrestaties van vanmiddag is nog niet vrijgegeven.