Gevangenisstraf geëist tegen verdachte die tijdens psychose reeks van mishandelingen pleegde

Gevangenisstraf geëist tegen verdachte die tijdens psychose reeks van mishandelingen pleegde

Geplaatst op 27 maart 2024, om 16:03 uur

NIJMEGEN – In de rechtbank in Arnhem stond vandaag een 26-jarige man terecht die wordt verdacht van een reeks mishandelingen op de Staddijk in Nijmegen op 4 oktober vorig jaar. Zes personen deden aangifte. Zij werden volgens de officier van justitie vanuit het niets aangevallen op straat of, nog erger, in hun eigen huis of tuin. De officier eiste 14 maanden gevangenisstraf tegen verdachte, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast eiste de officier bijzondere voorwaarden, onder andere om opname in een kliniek mogelijk te maken. Het Openbaar Ministerie volgt daarmee de adviezen van de reclassering en andere deskundigen.

Verdachte bevond zich in een psychose toen hij de stafbare feiten beging. De officier betoogde in zijn requisitoir echter dat verdachte zichzelf in een psychose heeft gebracht door overmatig middelengebruik. Hij kan dan ook verantwoordelijk worden gehouden voor wat hij tijdens de psychose heeft gedaan.

De verdachte kon zich de gebeurtenissen naar eigen zeggen slechts vaag herinneren, maar onder andere gezien de overeenkomsten in de zes aangiften, acht het OM bewezen dat verdachte verantwoordelijk is voor de mishandelingen en de vernielingen. De slachtoffers kenden de verdachte niet en stellen dat zij vanuit het niets zijn aangevallen door een man die hen een of meerdere vuistslagen in het gezicht gaf, waarna hij zijn weg vervolgde. “De mishandelingen hebben behalve fysieke pijn en leed, een enorm gevoel van onveiligheid en verwarring veroorzaakt. Niet alleen bij de slachtoffers, maar ook bij andere buurbewoners. Dat op klaarlichte dag iemand die over schuttingen klimt, door huizen heenloopt, zaken vernielt en mensen slaat, dat is voor iedereen in de wijk de Meijhorst een heftige gebeurtenis geweest.”

Als de rechtbank de eis van het OM volgt, kan verdachte direct na het uitzitten van zijn gevangenisstraf worden overgeplaatst naar een kliniek voor verdere behandeling van zijn psychische stoornis. “Zo krijgt verdachte naast een passende straf, ook de nodige zorg. Dat is wat mij betreft nodig om nieuwe slachtoffers in de toekomst te voorkomen”, motiveerde de officier van justitie zijn strafeis. “Deze verdachte wist dat excessief middelengebruik psychoses kan veroorzaken. Hij was daardoor ook al eerder de fout in gegaan. Van volledige ontoerekeningsvatbaarheid is dan ook geen sprake, ondanks het feit dat verdachte in een psychose zat. Om die reden is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf met aansluitend de nodige zorg het meest passend voor deze verdachte.”

De verdachte krijgt inmiddels de juiste medicatie en verklaart open te staan voor gedragsverandering. De officier van justitie voegde in dat verband een waarschuwing toe aan zijn strafeis: “Deze man is in het verleden veroordeeld tot een forse straf in verband met brandstichting. Nu komen daar meerdere zorgwekkende geweldplegingen bij. Bij een volgend ernstig feit ligt het voor de hand dat dan tbs en/of langdurigere gevangenisstraf ter sprake komen. Het is aan verdachte om de kans die hij nu krijgt te pakken. Zijn intrinsieke motivatie zal zichtbaar moeten worden.”