FOTOSERIE: Ruim 100 aanhoudingen bij klimaatprotest op Eindhoven Airport

FOTOSERIE: Ruim 100 aanhoudingen bij klimaatprotest op Eindhoven Airport

Geplaatst op 23 maart 2024, om 14:12 uur

EINDHOVEN – Tijdens een klimaatprotest op Eindhoven Airport zijn afgelopen zaterdag volgens de marechaussee 106 personen gearresteerd. Van deze groep werden 31 activisten aangehouden omdat ze trachtten een hek te passeren om op het luchthaventerrein te komen. De resterende arrestaties vonden plaats omdat de betrokkenen weigerden gehoor te geven aan een bevel om de luchthaventerminal te verlaten.

Een woordvoerder van de marechaussee heeft laten weten dat de 75 activisten die binnen de terminal zijn gearresteerd, inmiddels zijn vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten deze personen niet strafrechtelijk te vervolgen. De overige gearresteerden blijven vastzitten; voor hen wordt een dossier samengesteld waarna het OM een besluit zal nemen over de verdere afhandeling van hun zaken. “De focus ligt vooral op deze groep, gezien de aard van de gepleegde feiten,” voegt een woordvoerder van het OM toe.

Onder de actievoerders was er een die zichzelf had vastgelijmd aan de vloer. Deze persoon is losgemaakt en samen met de andere demonstranten afgevoerd in klaarstaande bussen. De demonstratie, georganiseerd door Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion (SR), ving aan rond het middaguur en was rond 16:00 uur afgelopen.

foto’s: Emergency Response Photographer