Zes aanhoudingen na drie explosies

Zes aanhoudingen na drie explosies

Geplaatst op 21 maart 2024, om 15:25 uur

HEERHUGOWAARD – In het weekend van zaterdag 2 maart en zondag 3 maart vonden twee explosies plaats bij woningen aan de Middenweg in Heerhugowaard. Op zondag 10 maart vond een derde explosie plaats. In het onderzoek naar de reeks explosies heeft de recherche in Noord-Holland Noord maar liefst zes aanhoudingen verricht. Het gaat om jongemannen in de leeftijd van 17 tot 24 jaar. Twee van hen, jongens van 17 en 18 jaar uit Heerhugowaard, werden al op 10 maart aangehouden.

De drie explosies vonden plaats bij de voordeuren van twee verschillende woonadressen aan de Middenweg in Heerhugowaard. De eerste explosie was in de nacht van zaterdag 2 maart rond 03.15 uur. Eén dag later, op zondag 3 maart werd ook rond 03.15 uur een voordeur ontzet door een explosief voorwerp. Een week later, op zondag 10 maart vond de derde explosie plaats. De explosieven hebben grote schade toegebracht aan de woningen. De gevolgen zijn beperkt gebleven tot materiële schade en schrik. Maar dit had heel anders kunnen aflopen.

Aanhoudingen
Op 19 maart werden een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 17-jarige jongen uit de gemeente Koggenland aangehouden. Een dag later werd een 18-jarige man uit Heerhugowaard aangehouden. Deze verdachten worden vrijdag 22 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris. De 17-jarige verdachte die al op 10 maart werd aangehouden blijft langer vast zitten. Twee 18-jarige jongemannen uit Heerhugowaard, aangehouden op 10 en 16 maart, zijn inmiddels heengezonden maar blijven wel verdachte in dit onderzoek.

De recherche zet het onderzoek naar de explosies aan de Middenweg in Heerhugowaard voort.