15-jarige verdachte aangehouden voor explosie op klaarlichte dag

15-jarige verdachte aangehouden voor explosie op klaarlichte dag

Geplaatst op 20 maart 2024, om 20:55 uur

AMSTERDAM – Toen zaterdagmiddag 16 maart 2024 op de Kormelinkweg in Amsterdam-Zuidoost een explosief afging, was de knal in ruime omtrek te horen. Gewonden vielen er wonder boven wonder niet, schade ontstond er wel. In het onderzoek naar de zaak wist de recherche twee dagen later een 15-jarige verdachte uit Amsterdam aan te houden.

De explosie op de Kormelinkweg vond rond 15.30 uur plaats en veroorzaakte schade aan kozijnen en ruiten. Door de klap vloog zowel op straat als in de woning glas rond. Het is een wonder te noemen dat een voorbijganger op de fiets en het gezin met jonge kinderen dat in de woning aanwezig was, niet gewond raakten.

De recherche startte meteen een onderzoek, zowel op de plaats delict als achter de schermen. Hierbij kwam, mede door informatie en herkenning van oplettende burgers, niet veel later een 15-jarige verdachte in beeld. Deze verdachte is vervolgens op maandag 18 maart aangehouden. Op donderdag 21 maart zal de 15-jarige Amsterdammer worden voorgeleid bij een rechter-commissaris.

De politie is dankbaar voor de hulp van de burgers in deze zaak. Eén van de betrokken rechercheurs geeft zelfs aan dat juist die informatie tot de snelle aanhouding heeft geleid. Mocht u informatie hebben over dit of eenander misdrijf, deel dit dan met de politie en maak de buurt veiliger.

Explosies

Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarzetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbare vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.