Tot 9 jaar cel geëist voor drugshandel en omkoping van een agent

Tot 9 jaar cel geëist voor drugshandel en omkoping van een agent

Geplaatst op 12 maart 2024, om 16:20 uur

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen van negen jaar en vijf en een half jaar tegen twee mannen uit Rotterdam. Het tweetal wordt er onder andere van verdacht een agent meerdere keren te hebben omgekocht voor vertrouwelijke informatie uit politiesystemen. Daarnaast hield het tweetal zich bezig met internationale handel in cocaïne en heroïne.

De agent die door de twee mannen is omgekocht, is in 2020 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, dit was gelijk aan de eis van het OM. Daarna is er onderzoek gestart naar de criminelen die de agent betaalden voor informatie. In dat onderzoek zijn onder andere deze 38- en 32-jarige verdachten uit Rotterdam naar voren gekomen.

Versleutelde chats gekraakt

Het bewijs tegen de twee mannen bestaat onder andere uit ontcijferde chatberichten. “Hierdoor hebben we de communicatie tussen de diverse verdachten gedurende maanden kunnen lezen”, legt de officier van justitie uit. “De verdachten waanden zich onbespied en spraken dus onverbloemd over wat ze aan het doen waren. De chats maken dat de rechtbank nu achteraf een ongekend groot gedeelte van de puzzel kan gaan leggen.”

Daarnaast is er bewijs gevonden in de PGP-telefoon die werd gevonden op het nachtkastje van de eerder veroordeelde agent. Ook lagen er vertrouwelijke stukken in het kluisje van de agent, die opgevraagd waren door de verdachten. Bovendien bevestigen de verklaringen van de agent zelf de rol van de verdachten in deze zaak.

Beschietingen en martelkamers

Uit de stukken blijkt dat de 38-jarige verdachte een soort makelaar was tussen criminelen die informatie zochten en agenten die zich lieten omkopen. De 32-jarige verdachte werd er door zijn medeverdachte op uit gestuurd om de informatie op te halen in ruil voor contant geld. “De agent kreeg per bevraging meestal 250 euro, een compleet dossier was 500 euro en een kenteken was 100 euro.” Ook is gebleken dat de agent politiekleding verkocht voor criminele doeleinden.

Het dossier bevat niet alleen bewijs dat de verdachten meerdere keren informatie opvroegen bij de agent, maar laat ook de ernstige gevolgen daarvan zien. Zo zijn een aantal woningen in Rotterdam beschoten, vermoedelijk met behulp van de opgevraagde politie-informatie. Ook is gelekte informatie en gestolen politiekleding opgedoken in de zaak rondom de zogenaamde martelcontainers in Wouwse Plantage.

Verwoestende drugshandel

Uiteindelijk lijkt dit alles voort te komen uit de verwoestende drugshandel. “Explosies voor deuren, martelkamers en ernstige bedreigingen. Allemaal vanwege de drugshandel”, stelt de officier van justitie. “De handel die in het dossier ook zo duidelijk naar voren is gekomen.” Er is volgens het OM namelijk voldoende bewijs om aan te tonen dat de verdachten handelden in cocaïne en heroïne.

“Uit al deze honderden chats blijkt onmiskenbaar dat de 38-jarige verdachte tot over zijn oren in de internationale drugshandel zit”, aldus de officier van justitie. “Hij was de grote spil. De 32-jarige verdachte was ook in de drugshandel degene die de fysieke afspraken deed.”

Verdachte in Dubai

Het Openbaar Ministerie neemt de verdachten hun handelen zeer kwalijk. “Het omkopen van een politieman ondermijnt onze rechtsstaat op een indringende manier”, legt de officier van justitie uit. “De verdachten wisten dondersgoed waar de informatie voor nodig was.” Toch nemen de verdachten geen enkele verantwoordelijkheid voor hun daden. “De 32-jarige verdachte blijft zwijgen en de 38-jarige neemt niet eens de moeite om te komen”, licht de officier van justitie toe. “Hij is al sinds 2020 weg en zit kennelijk in Dubai.”

Bij het bepalen van de strafeis is rekening gehouden met de ernst van de feiten, de rol van de verdachten en hun persoonlijke omstandigheden. Alles meewegende eist het OM tegen de 38-jarige verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van negen jaar. Tegen de 32-jarige verdachte is de eis een onvoorwaardelijke celstraf van vijf en een half jaar.

De rechtbank doet op 9 april uitspraak. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen een derde verdachte, een 50-jarige man uit Zeist, kon door omstandigheden niet doorgaan en zal op een later moment worden behandeld.