OM eist 5,5 en 6 jaar cel tegen twee verdachten voor transport 790 kilo cocaïne

OM eist 5,5 en 6 jaar cel tegen twee verdachten voor transport 790 kilo cocaïne

Geplaatst op 12 maart 2024, om 11:55 uur

BRABANT – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 12 maart voor de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen geëist tegen twee mannen die verdacht worden van het transport van 790 kilo cocaïne. De pakketten drugs lagen verstopt tussen een lading cassave in een vrachtwagen. De 55-jarige chauffeur uit het Franse Godewaersveld hoorde 6 jaar cel tegen zich eisen, zijn 63-jarige bijrijder uit het Belgische Baarle Hertog 5,5 jaar. Ze vervoerden de cocaïne vanuit de haven in Antwerpen naar Nederland.

Op 5 oktober 2023 krijgt de politie informatie van de Belgische politie dat een verdacht transport met een Belgische vrachtwagen onderweg is naar Nederland. De Belgen hadden sterk het vermoeden dat er cocaïne in de lading van de vrachtwagen zat. Daarop is de Nederlandse politie in actie gekomen. Ze hebben de vrachtwagen korte tijd gevolgd, aan de kant gezet en de chauffeur en de bijrijder aangehouden.

790 kilo cocaïne
In de lading met cassave bleek op 79 dozen het getal ´2´ te staan. In die dozen bleek niet alleen cassave, maar ook pakketten met cocaïne te zitten. In totaal is 790 kilo cocaïne aangetroffen. De chauffeur van de vrachtwagen ontkent dat hij wist dat hij cocaïne vervoerde, maar de officier van justitie gelooft dat niet. Zo is in de cabine van de vrachtwagen zijn Samsung telefoon gevonden. In de telefoon staan vanaf 2 oktober Signal-contacten met ene “Platon”. De inkomende berichten van Platon werden automatisch na één uur verwijderd. Na de aanhouding van de man, belde deze Platon hem veelvuldig en stuurde berichten dat hij contact op moest nemen.

Geschrokken van hoeveelheid
De bijrijder heeft wel bekend. Hij zegt dat hij dringend geld nodig had en daarom op verzoek van een persoon is meegereden op een vrachtwagen die een container in de haven van Antwerpen moest ophalen. Hij moest een oogje in het zeil houden. De 63-jarige man zegt dat hij wel vermoedde dat het om cocaïne ging, al schrok hij van de hoeveelheid.

Hoewel beide verdachten niet de organisatoren van de cocaïne invoer waren, vervulden zij volgens het OM wél een belangrijke rol in het complexe logistieke proces om de cocaïne vanuit het bronland bij de gebruiker te krijgen.

Nauwe samenwerking
De snelle aanhouding van de verdachten en het onderscheppen van de cocaïne is het resultaat van de taskforce Fortius, een nauwe samenwerking van de Belgische en Nederlandse politie om de smokkel en handel van cocaïne tussen de Antwerpse haven en Nederland aan te pakken.