Extinction Rebellion blokkeert toegangswegen

Extinction Rebellion blokkeert toegangswegen

Geplaatst op 9 maart 2024, om 17:36 uur

MAASTRICHT – Zaterdagmiddag werden verschillende wegen naar het MECC in Maastricht geblokkeerd door actievoerders van Extinction Rebellion. De groep, bestaande uit tientallen personen met spandoeken, verzette zich tegen de toestroom van bezoekers via privéjets voor de kunstbeurs TEFAF. De actie begon op de toegangswegen naar het MECC maar verplaatste zich later naar een kruispunt nabij station Randwyck, een locatie die door burgemeester Wim Hillenaar was aangewezen voor demonstraties.

Bij de ingang van het MECC zaten ongeveer 15 demonstranten als onderdeel van hun protest. Rob van de Wiel, directeur van het MECC, uitte zijn begrip voor de beweegredenen van de demonstranten maar gaf tegelijkertijd aan geen respect te hebben voor de manier van actievoeren. Rudy Nordhausen van Extinction Rebellion legde uit dat de noodverordening bij Maastricht Aachen Airport hen dwong om elders actie te voeren, met als doel een toezegging te krijgen dat het gebruik van privéjets op de luchthaven beëindigd wordt.

Naast de acties bij het MECC, demonstreerde Extinction Rebellion ook bij Maastricht Aachen Airport, waarbij gewezen werd op de hogere CO2-uitstoot van privéjets vergeleken met reguliere lijnvluchten. Door een noodverordening rond de luchthaven werden extra handhavingsbevoegdheden aan de politie, Koninklijke Marechaussee en boa’s verleend.

foto’s & video: Emergency Response Photographer