Aangetroffen lichaam in het IJ is van Italiaan (53); recherche zoekt getuigen

Aangetroffen lichaam in het IJ is van Italiaan (53); recherche zoekt getuigen

Geplaatst op 28 februari 2024, om 09:45 uur

AMSTERDAM – Op donderdag 15 februari wordt rond 09.30 uur het stoffelijk overschot van een man aangetroffen in het water bij de aanmeersteigers van de pont aan het IJplein. Inmiddels is bekend dat het gaat om een 53-jarige man uit Italië. Wat nog wel onduidelijk is, is hoe de man om het leven is gekomen. En daar heeft de recherche uw hulp bij nodig.

Tot nu toe weet de politie dat de man op maandag 12 februari is aangekomen in Amsterdam. Hij is vanuit Duitsland met de ICE-trein naar Nederland gereisd en is die 12 februari om 22.54 uur aangekomen op perron 11A op het Centraal Station. Op beschikbare camerabeelden is vervolgens te zien dat de man om 23.07 uur het station aan de IJzijde verlaat. Dit is ter hoogte van een boekenwinkel en een autoverhuurbedrijf. De man loopt dan in de richting van de IJveerpont maar het is niet bekend of hij daadwerkelijk de pont heeft gepakt. Vanaf dat moment ontbreekt van hem ieder spoor.

Kleding
Wat opvallend is, is dat de man bij aankomst op het station een andere broek draagt dan waarin hij in het water is aangetroffen. Als de man arriveert, draagt hij een grijze broek. Als hij wordt gevonden, draagt hij een zwarte joggingsbroek. Ook is de donkerkleurige rugzak, die duidelijk te zien is op beelden, die de man bij zich draagt niet gevonden in of in de omgeving van het water waar de man heeft gelegen.
Het is daarom aannemelijk dat de Italiaan na 23.07 uur niet direct te water is geraakt. Echter is dit vooralsnog het laatste teken van leven wat bij de politie bekend is.

Signalement
Verder is bekend dat de man ongeveer 1,60 meter lang is, een slank postuur, blanke huidskleur en donker gemillimeterd haar heeft. Bij aankomst droeg hij een zwarte glimmende jas met een capuchon, een donkerkleurige rugzak, een grijze spijkerbroek en zwarte Nike Air Huarache.
Bij het aantreffen in het water droeg hij een zwarte trainingsbroek, een geel poloshirt, een zwart tasje met witte Nike letters en dezelfde zwarte, glimmende jas en schoenen.

Vragen aan het publiek
De recherche kan een misdrijf vooralsnog niet uitsluiten. Om die reden komt het onderzoeksteam graag in contact met getuigen die de man mogelijk gezien hebben of andere informatie hebben die belangrijk kan zijn.

De recherche wil graag het volgende weten;

-Wie heeft de man na 23.07 uur op maandag 12 februari 2024 nog gezien en/of contact met hem gehad?
-Wie weet wat de man wellicht na aankomst op het Centraal Station heeft gedaan?
-Wie weet waar de man mogelijk heeft verbleven of zou verblijven?
-Wie weet waar zijn zwarte rugzak en grijze spijkerbroek zijn?
-Wie heeft informatie over de omstandigheden hoe de man mogelijk te water is geraakt?
-Heeft u beelden waar de man op te zien is of ander relevant beeldmateriaal dat van belang kan zijn voor het onderzoek?

Informatie doorgeven
Heeft u informatie die de recherche verder op weg kan helpen? Meld u dan alstublieft. Dit kan door te bellen naar 0900-8844 o.v.v. 2024037105.