Rechtbank veroordeelt Ridouan Taghi tot levenslang in Marengoproces

Rechtbank veroordeelt Ridouan Taghi tot levenslang in Marengoproces

Geplaatst op 27 februari 2024, om 11:04 uur

AMSTERDAM – Ridouan Taghi, Saïd Razzouki en Mario R. zijn dinsdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf na de uitspraak in het langlopende Marengo-proces tegen hen en zestien medeverdachten in de zwaarbeveiligde ‘Bunker’.

Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist tegen zes verdachten, waarbij Taghi, Razzouki en Mario R. daadwerkelijk tot deze straf werden veroordeeld. Hoewel het OM ook levenslang had geëist tegen Mao R., de broer van Mario R. die volgens hen een belangrijke rol speelde, legde de rechtbank hem een straf op van 15 jaar en 8 maanden. Mohamed Razzouki en Achraf B., tegen wie eveneens levenslang was geëist, kregen respectievelijk 27 jaar en 29 jaar en 2 maanden celstraf. Kroongetuige Nabil B., centraal in het megaproces, kreeg de straf opgelegd die het OM tegen hem had geëist: 10 jaar. Als gevolg van zijn getuigenis tegen de organisatie van Taghi werd hij weliswaar milder gestraft voor zijn eigen daden.

De overige verdachten kregen straffen variërend van 23 jaar tot 1 jaar en 9 maanden. Het Marengo-proces, dat meerdere jaren heeft geduurd, draaide om zes moorden, vier pogingen tot moord en het plannen van diverse liquidaties. Het OM betoogde dat Taghi, samen met Saïd Razzouki en de broers Mao en Mario R., deze activiteiten aanstuurde en dat de groep functioneerde als een ‘geoliede moordmachine’.