OM eist gevangenisstraf en TBS na overval camerawinkel

OM eist gevangenisstraf en TBS na overval camerawinkel

Geplaatst op 16 februari 2024, om 18:17 uur

ARNHEM – Het Openbaar Ministerie eist vrijdag een gevangenisstraf van twee jaar en TBS met voorwaarden tegen een 29-jarige man uit Arnhem, na een overval op 31 mei 2023 op een camerawinkel aan de Kronenburgsingel in Arnhem-Zuid.

Op klaarlichte dag drong de man de winkel binnen. Gehuld in een helm en gewapend met een mes en een molotovcocktail, nam hij twee dozen met drones weg. Tijdens de overval ontstond er brand achter de toonbank door het gooien van de molotovcocktail op de grond. Meerdere getuigen zagen hem zwaaien en dreigen met zijn mes terwijl hij de winkel verliet. Ruim een week later werd de man na politieonderzoek aangehouden. Hij bekende de overval te hebben gepleegd om zijn drugsverslaving te bekostigen. De officier van justitie betoogde vandaag voor de rechtbank in Arnhem: “Verdachte heeft de medewerkers van de winkel enorm de stuipen op het lijf gejaagd. Hij heeft enkel aan zichzelf gedacht, namelijk aan het krijgen van goederen en geld om te voorzien in zijn drugsbehoefte. Hij heeft niet gedacht aan de gevolgen én de impact van zijn handelen.”

Gezien de ernst van de feiten, de straffen die op dit soort delicten staan en de uitgebreide documentatie van verdachte is het OM van mening dat het niet aan de maatschappij valt uit te leggen dat verdachte op korte termijn uit de gevangenis gaat. Daarnaast is, gezien de problematiek van de Arnhemmer, behandeling in de vorm van TBS met voorwaarden noodzakelijk, in lijn met het advies van rapporteurs van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

Foto’s: Persbureau Heitink