Politie verricht vijf aanhoudingen na poging brandstichting

Politie verricht vijf aanhoudingen na poging brandstichting

Geplaatst op 10 februari 2024, om 16:53 uur

ALKMAAR – De politie heeft zaterdag 10 februari vijf mannen aangehouden voor poging brandstichting na wederom een verdachte situatie op de Lekstraat in Alkmaar. De Lekstraat behoort tot het veiligheidsrisicogebied naar aanleiding van een reeks explosies in Alkmaar.

Rond 02.30 uur trof de politie een verdachte situatie aan waarbij een persoon zich verdacht ophield in de straat waar eerder een explosie heeft plaatsgevonden. Toen de agenten deze persoon wilde aanspreken, werd er iets in de bosjes gegooid. Uit onderzoek bleek het hier te gaan om zwaar vuurwerk. Ook vond de politie tijdens het fouilleren meerdere goederen die bij een explosie gebruikt kunnen worden. Op basis hiervan werd deze persoon, een 17-jarige jongeman uit Amsterdam, aangehouden. Hij zit nog vast en zijn rol wordt verder onderzocht.

Vlak voor de poging brandstichting werd door agenten een verdacht voertuig waargenomen in de Waalstaat. Hier zagen zij de 17-jarige verdachte uit het voertuig stappen voordat hij naar de Lekstraat liep. In het voertuig zaten nog eens vier inzittenden, zij zijn allen aangehouden. Het gaat hier om twee mannen van 21 jaar en om twee mannen van 20 jaar. Allen zijn afkomstig uit Amsterdam. Ook hun rol is verder in onderzoek.

De recherche doet al enige tijd intensief onderzoek naar een reeks explosies in Alkmaar. Een mogelijk verband tussen dit incident en eerdere (poging) explosies in Alkmaar wordt nader onderzocht. Onlangs werden door de burgemeester van Alkmaar vijf verschillende gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied met (extra) cameratoezicht. Ook kan de politie in deze gebieden preventief fouilleren.