Voortvluchtige overvaller van roemruchte diamantroof opgepakt

Voortvluchtige overvaller van roemruchte diamantroof opgepakt

Geplaatst op 7 februari 2024, om 10:56 uur

IBIZA/AMSTERDAM – Op Ibiza is dinsdag een man gearresteerd door de lokale autoriteiten. De 59-jarige man werd in december 2021 in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9,5 jaar voor zijn betrokkenheid bij de grote diamantroof op Schiphol. Hij was lange tijd voortvluchtig. Het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat hij op verzoek van de Nederlandse autoriteiten is aangehouden en dat Nederland om zijn uitlevering heeft verzocht.

Bij de spraakmakende diamantroof in 2005 werd voor bijna 73 miljoen dollar aan diamanten gestolen. Een deel van deze buit, ter waarde van ongeveer 30 miljoen dollar, werd achtergelaten in de buurt van Schiphol. De overige edelstenen zijn nooit teruggevonden. Deze roof staat bekend als een van de grootste in de Nederlandse geschiedenis en veroorzaakte veel ophef omdat de daders toesloegen op een zwaar beveiligd vrachtplatform op de luchthaven.

Pas twaalf jaar later werden verdachten door de politie gearresteerd, na een langdurige undercoveroperatie en onderzoek. In januari 2019 werden de verdachten door de rechtbank veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De aangehouden man was de bestuurder van de geldtransportwagen die bij de roof werd gebruikt. Hij en anderen gingen in hoger beroep tegen hun veroordeling. Het hof schorste zijn voorarrest in maart 2020, waarna hij op de vlucht sloeg.