Politie en OM sneller optreden tegen actievoerders die wet overtreden

Politie en OM sneller optreden tegen actievoerders die wet overtreden

Geplaatst op 7 februari 2024, om 15:10 uur

DEN HAAG – De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben besloten tot een snelle en directe aanpak van demonstranten die zich niet aan de wet houden. Dit omvat on-site bekeuringen of, indien onmiddellijke actie niet mogelijk is, latere boetes en vervolging. Dit besluit volgt uit een spoedoverleg tussen demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz, het OM en de politie, gericht op recente protestacties, waaronder de boerenprotesten, snelwegblokkades door Extinction Rebellion en andere protesten waarbij aanstootgevende leuzen werden geuit. Ze verklaren gezamenlijk dat de grens is bereikt: “Dit valt niet onder demonstreren; dit zijn illegale activiteiten of zelfs misdaden, waarover de deelnemers zich niet zomaar kunnen ontfermen.”

Terugblikkend op de protesten van maandagavond, waarbij snelwegen werden geblokkeerd, landbouwvoertuigen werden ingezet, vuurwerk werd afgestoken en branden werden gesticht, benadrukken Yeşilgöz, het OM en de politie de gevaren die deze acties opleverden voor zowel weggebruikers als hulpdiensten. Het OM heeft bepaald dat tijdens deze acties op de snelwegen ernstige misdrijven zijn gepleegd, wat heeft geleid tot de arrestatie van twee personen bij een protest op de A50.

De drie partijen benadrukken dat dergelijke acties het draagvlak voor het recht op demonstratie ondermijnen en waarschuwen dat misbruik van dit recht niet wordt getolereerd. Na hun overleg, waarin ook de handhaving en mogelijke vervolging van ernstige overtreders werd besproken, is de politie een nationaal, grootschalig bijzonder optreden gestart om snel te kunnen reageren en de politie-inzet te coördineren bij toekomstige incidenten meldt de Telegraaf.