Tientallen boeren blokkeren grensovergang

Tientallen boeren blokkeren grensovergang

Geplaatst op 2 februari 2024, om 07:54 uur

HAZELDONK – In de nacht van donderdag op vrijdag werd de E19 snelweg in België, net over de grens bij Hazeldonk, geblokkeerd door honderden boeren. De verkeersaders A4 bij Markiezaat en A67 bij Eersel zijn eveneens afgesloten. Automobilisten krijgen van Rijkswaterstaat het dringende advies hun reis naar België uit te stellen vanwege deze blokkades. Hoewel er alternatieve routes naar België bestaan, benadrukt een Rijkswaterstaat woordvoerder de onvoorspelbaarheid van de situatie.

Op vrijdagochtend leiden protesten aan de Belgische zijde van de grens tot afsluitingen van de A67, A16, en A4 in beide richtingen. Ondanks de mogelijkheid tot omrijden, ook via niet-snelwegen, blijft de toekomst onzeker, voegt de woordvoerder toe. Belangrijk is dat reizigers richting België de actuele verkeersinformatie blijven volgen.

De demonstranten zijn vooral Belgische boeren, bijgestaan door enkele tientallen Nederlandse collega’s, meldt BN de Stem. De verwachting is dat hun actie voortduurt tot de ochtendspits. Tractoren bezetten de snelweg in beide richtingen, die in Nederland overloopt in de A16. Verkeer richting Nederland ondervindt ernstige vertragingen voorbij de afslag Meer, met een blokkade die zich uitstrekt over honderden meters. Verkeer dat nadert kan nog de afslag Meer nemen om via binnenwegen Nederland te bereiken of om te keren naar Antwerpen.

Foto’s: Perry Roovers